Přeskočit na obsah

Jemné kuřecí karbanátky v tajné omáčce. Připravím je za 30 minut a vždycky zmizí z talířů

Karbanátky v jakékoli podobě jsou chutným nápadem na rychlý a vydatný oběd. Masové kuličky podle mého receptu jsou mimořádně jemné a šťavnaté a neobvyklá omáčka jim dodává zvláštní charakter.

Kuřecí masové kuličky v aromatické omáčce mají úžasnou chuť. Toto jídlo se skvěle hodí nejen k obědu, ale i k večeři, protože ho lze podávat s různými přílohami.

Jemné kuřecí karbanátky v tajné omáčce. Připravím je za 30 minut a vždycky zmizí z talířů

Jaké maso je nejvhodnější pro kuřecí karbanátky?

Pro karbanátky doporučuji mleté kuřecí stehýnka bez kostí a kůže. Maso ze stehýnek obsahuje o něco více tuku než prsa a má výraznější chuť. Pokud mají být karbanátky dietní, ideální je pružné kuřecí prso, nejlépe z ekologického chovu. Maso z intenzivního chovu bývá prošpikované tukem, měkké a rosolovité, takže po mletí se změní na vodnatou hmotu. Skvělým řešením je také kombinace masa z kuřecích stehen a prsou. Níže uvedený recept lze použít také pro přípravu karbanátků z krůtího masa (použijte stehna bez kostí a kůže a prsní filé).

Jak připravit kuřecí karbanátky v máslové omáčce?

Příprava kuřecích karbanátků v máslové omáčce je velmi jednoduchá. Začnu mletím kuřecího prsa (můžete použít mleté maso zakoupené v obchodě) a poté k němu přidám chléb namočený v mléce, vejce a koření. Z hotové hmoty vytvořím malé kuličky, které osmažím na másle (karbanátky lze také připravit v páře nebo v bujónu, díky čemuž bude jídlo méně kalorické). Osmažené karbanátky zaliju bujónem a vařím do měkka. Mezitím smíchám podmáslí s hustým přírodním jogurtem a zahustím ho vývarem z pánve. Základ omáčky naliju do pánve a trochu povařím. Chuť omáčky obohatím citronem a petrželkou.

Recept: Kuřecí karbanátky v podmáslí

Lehké, měkké karbanátky obalené krémovou omáčkou, ve které podmáslí a citron dodávají příjemnou, osvěžující chuť.

Ingredience

Na karbanátky:

  • 800 g kuřecího mletého masa
  • 1 houska
  • 1 střední vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička oregana
  • 1/2 čajové lžičky tymiánu
  • 1/2 čajové lžičky rozmarýnu
  • sůl a pepř

Na omáčku:

  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 300 ml podmáslí
  • 3 lžíce hustého přírodního jogurtu
  • 2 hřebíčky
  • 1 bobkový list

Dále:

  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce pšeničné mouky
  • 1 citron
  • petržel na ozdobu
  • mléko na namočení housky

Jemné kuřecí karbanátky v tajné omáčce. Připravím je za 30 minut a vždycky zmizí z talířů

Postup

  1. Příprava mletého masa na karbanátky. Housku namočte do mléka a vymačkejte. Do mletého masa vbijte vejce, přidejte bylinky, vymačkanou housku a prolisovaný česnek. Masovou hmotu promíchejte rukou a dochuťte solí a pepřem podle chuti. Tip: Do masové hmoty můžete také přidat čerstvou zeleninu, například kopr nebo petržel, a také trochu citronové kůry.
  2. Tvarování a smažení karbanátků. Z masové hmoty vytvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu. Maso posypte moukou a smažte na rozpuštěném másle, dokud karbanátky nezhnědnou.
  3. Přidání vývaru. Masové kuličky zalijte horkým vývarem, přidejte hřebíček a bobkový list a vařte na mírném ohni, občas zamíchejte, dokud maso nezměkne.
  4. Příprava omáčky z podmáslí. Smíchejte podmáslí s hustým přírodním jogurtem (podle chuti můžete použít 18% smetanu), přidejte trochu horkého vývaru a nalijte do pánve. Vařte, dokud omáčka nezhoustne. Těsně před koncem vaření přidejte do pánve nakrájený citron. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

Jak podávat kuřecí karbanátky v podmáslí?

Kuřecí karbanátky v podmáslí podávám teplé s různými přílohami. Jejich chuť se dobře hodí k vařeným a pečeným bramborám, různým druhům kaší (například nepražená pohanková, ječná a ječmenná), bílé, barevné a hnědé rýži, stejně jako k čerstvému chlebu a toastům. Před podáváním posypu maso nasekanou petrželkou.