Knedlíky, knedlíčky, nudle. Kdo z nás je nemá rád? Přesně tak. A protože máme rádi všechny druhy nudlí a právě teď je sezóna dýní, nový nápad na oběd se nabízí sám. Naše dnešní knedlíky však nebudou jen z dýně. Vedle dýně se objeví ještě jedna cenná zelenina.
Všichni milovníci podzimu, spojte se a získejte recept na ty nejpodzimnější knedlíky, jaké kdy kulinářský svět viděl. Jsou měkké, jemné, nerozpadají se a mají krásnou, lákavou barvu podzimních amarantů. V hlavních rolích se objeví dvě podzimní zeleniny – dýně a batát. Chuť knedlíků dodávají další dvě ingredience a jedno tajemství. Těmito ingrediencemi jsou česnek a parmazán, tajemství se týká dýně. Dužinu je třeba dobře upéct a rozmixovat v mixéru. Pak už stačí jen uhnět těsto, hodit ho do vroucí vody a podávat podle chuti – v sladké nebo slané variantě.
Knedlíky s dýní a batátem. Sen každé podzimní milovnice
Ingredience:
- 1 kg batátu,
- 400 g pyré z pečené dýně,
- 2 malá vejce,
- několik lžic pšeničné mouky (tolik, kolik těsto „vezme“),
- 2 lžíce bramborové mouky (podle chuti),
- sůl podle chuti,
- 2 stroužky česneku,
- 3 plné lžíce strouhaného parmazánu,
- máslo.
Dýňové a batátové knedlíky – způsob přípravy:
- Nejprve upečte dýni. Nejvhodnější je dýně muškátová nebo hokkai – mají jemnou krémovou dužinu. Nakrájejte dýni a vložte do předehřáté trouby. Pečte při 200 stupních s funkcí horní a dolní ohřev. Když vidlička snadno pronikne do zeleniny, je to znamení, že dýně je hotová. Oloupejte ji a dužinu vložte do misky a rozmixujte spolu s česnekem.
- Zatímco se dýně peče, uvařte sladké brambory ve vodě s solí a bobkovým listem. Poté je protlačte přes lis nebo rozmixujte v mlýnku na maso. Přesuňte do misky. Nechte vychladnout, ale můžete také použít sladké brambory uvařené například den předem.
- Do misky s bramborami a dýní rozklepněte vejce, přidejte pšeničnou mouku, strouhaný sýr a trochu soli. Začněte hnětet. Pokud bude těsto příliš řídké, přidejte více mouky a bramborové mouky – zde je důležitá intuice. Když bude těsto ideálně promíchané, odtrhněte z něj kousky stejné velikosti a „vyválejte“ je do podlouhlých knedlíků, které budou tvarem připomínat kopyta nebo kulaté slezské knedlíky – můžete si vybrat podle svého uvážení.
- Poté je vložte do osolené vroucí vody s přidaným malým množstvím tuku, aby se neslepily. Pamatujte, že voda by neměla příliš vřít, protože by to mohlo poškodit tvar knedlíků.
- Podzimní knedlíky vařte asi 2–3 minuty po vynoření. Poté je přeneste na talíř potřený olejem (zabráníte tak slepení knedlíků). Podávejte na slano s ještě větším množstvím parmazánu a petrželkou nebo strouhaným tvarohem (doporučuji uzený tvaroh), nebo na sladko se sýrem a posypané skořicí.