Přeskočit na obsah

Mnoho lidí ani nezná tento název. Je to opravdová delikatesa.

Palonychky nelze zařadit do žádné kategorie. Částečně se připravují jako pelmeny, částečně jako moskoly nebo ukrajinské čebureky. Jedno je jisté – chutnají jako smažené ruské pelmeni, takže pokud patříte k četné skupině milovníků tohoto jídla, zapište si tento recept.

Palonychky gorinecké jsou chutné, velké pelmeny, které uvnitř skrývají náplň z brambor a tvarohu. Během smažení těsto mírně vzroste a získá křupavou kůrku. Náplň, kterou dobře známe, se k takové obálce ideálně hodí. Tradičně se palonychky podávají s přidanou smetanou nebo smaženým máslem.

Mnoho lidí ani nezná tento název. Je to opravdová delikatesa.

Recept na palanyčky s bramborovou náplní

Těsto se hněte standardním způsobem, pouze místo vody se přidává kefír a žloutky. Náplň je stejná jako u ruské knedlíky.

Ingredience:

  • 1 kg vařených brambor,
  • 0,5 kg tvarohu,
  • 1–2 cibule,
  • 600 g univerzální pšeničné mouky,
  • 350 ml kefíru,
  • 3 žloutky,
  • 1 vrchovatá čajová lžička jedlé sody,
  • sůl a pepř.

Mnoho lidí ani nezná tento název. Je to opravdová delikatesa.

Způsob přípravy:

  1. Vařené brambory rozmačkejte šťouchadlem a nechte vychladnout. Přidejte tvaroh a na oleji osmaženou cibuli. Dochuťte solí, pepřem a důkladně promíchejte.
  2. Vysypte mouku na stůl, vytvarujte kužel, do jehož středu udělejte prohlubeň. Do středu nalijte kefír, přidejte žloutky, lžičku soli a plnou lžičku jedlé sody. Těsto uhněťte do koule.
  3. Poté těsto vytvarujte do tlustého válečku a nakrájejte na kolečka o tloušťce asi 1 cm. Každé kolečko rozválejte na poměrně tenkou vrstvu.
  4. Do středu dejte náplň, přeložte na polovinu a pevně slepte okraje. Slepte pelmeňky položte na prkénko a opatrně je prsty přitlačte.
  5. Osmažte na pánvi s rozpáleným olejem do zlatova z obou stran.