Palonychky nelze zařadit do žádné kategorie. Částečně se připravují jako pelmeny, částečně jako moskoly nebo ukrajinské čebureky. Jedno je jisté – chutnají jako smažené ruské pelmeni, takže pokud patříte k četné skupině milovníků tohoto jídla, zapište si tento recept.
Palonychky gorinecké jsou chutné, velké pelmeny, které uvnitř skrývají náplň z brambor a tvarohu. Během smažení těsto mírně vzroste a získá křupavou kůrku. Náplň, kterou dobře známe, se k takové obálce ideálně hodí. Tradičně se palonychky podávají s přidanou smetanou nebo smaženým máslem.
Recept na palanyčky s bramborovou náplní
Těsto se hněte standardním způsobem, pouze místo vody se přidává kefír a žloutky. Náplň je stejná jako u ruské knedlíky.
Ingredience:
- 1 kg vařených brambor,
- 0,5 kg tvarohu,
- 1–2 cibule,
- 600 g univerzální pšeničné mouky,
- 350 ml kefíru,
- 3 žloutky,
- 1 vrchovatá čajová lžička jedlé sody,
- sůl a pepř.
Způsob přípravy:
- Vařené brambory rozmačkejte šťouchadlem a nechte vychladnout. Přidejte tvaroh a na oleji osmaženou cibuli. Dochuťte solí, pepřem a důkladně promíchejte.
- Vysypte mouku na stůl, vytvarujte kužel, do jehož středu udělejte prohlubeň. Do středu nalijte kefír, přidejte žloutky, lžičku soli a plnou lžičku jedlé sody. Těsto uhněťte do koule.
- Poté těsto vytvarujte do tlustého válečku a nakrájejte na kolečka o tloušťce asi 1 cm. Každé kolečko rozválejte na poměrně tenkou vrstvu.
- Do středu dejte náplň, přeložte na polovinu a pevně slepte okraje. Slepte pelmeňky položte na prkénko a opatrně je prsty přitlačte.
- Osmažte na pánvi s rozpáleným olejem do zlatova z obou stran.