Hodně se mluví o omezení konzumace cukru a vysoce zpracovaných snacků. Je to důležité nejen pro udržení štíhlé postavy, ale i pro zdraví. Místo toho, abyste se přejídali sušenkami, připravte si dezert, za který vám vaše tělo poděkuje. Zjistěte, proč je dobré jíst želé s lněným semínkem.
Obsah:
- Proč je dobré jíst želé s lněným semínkem? Želé s lněným semínkem – recept
- Želé s lněným semínkem – recept
Pokud si chcete užít imunitu, dobrou kondici a zdraví, musíte se postarat o své střevo. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je zařadit do svého jídelníčku potraviny bohaté na vlákninu. Můžete je přidat do chutného, jednoduchého a levného dezertu. V následujícím článku vám řekneme, jak připravit kyselý nápoj s lněným semínkem a jak takový snack působí na organismus.
Proč jíst želé s lněným semínkem?
Základem tohoto želé jsou samozřejmě semínka lnu setého, která obsahují mnoho vlákniny, která je zodpovědná za správné trávení a zlepšuje peristaltiku střev. Pomáhají také předcházet nadýmání a tvorbě plynů. Vláknina také ovlivňuje zlepšení střevní mikroflóry, jejíž stav do značné míry odpovídá za imunitu organismu. Kromě toho tato složka také zodpovídá za pocit sytosti po jídle a urychluje metabolismus, což je důležité pro lidi, kteří chtějí zhubnout. Jako by toho nebylo dost, dostatečné množství vlákniny ve stravě pomáhá udržovat normální hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
Lněná semínka také obsahují prospěšné nenasycené omega-3 mastné kyseliny, které jsou mimořádně cenné pro kardiovaskulární systém. Podporují zdraví srdce, udržují normální krevní tlak, snižují příliš vysokou hladinu „špatného“ cholesterolu a triglyceridů a mají také protisklerotické účinky. Pomáhají také pečovat o nervový systém, včetně funkce mozku, a pozitivně ovlivňují stav pokožky, vlasů a nehtů.
Lněná semínka také obsahují antioxidanty, které chrání organismus před škodlivým působením volných radikálů, snižují oxidační stres a mají také anti-aging, protizánětlivé a protirakovinné účinky.
Kyselé mléčné nápoje z lněných semen také obsahují vitamíny skupiny B, které podporují nervový, krevní a hormonální systém, stejně jako metabolické procesy. Nechybí zde ani minerály, jako je hořčík, který má příznivý vliv na činnost mozku, srdce a svalů, mangan, který mimo jiné podporuje zdraví kostí, nebo zinek, který posiluje imunitu.
Slizovité látky obsažené v želé z lněného semínka mají uklidňující účinek na trávicí trakt. Proto je tato směs doporučována lidem se žaludečními potížemi, stejně jako s vředy nebo syndromem dráždivého tračníku.
Kyselé mléko z lněného semínka – recept
Příprava kyselé mléko z lněného semínka je velmi jednoduchá a to, jaké přísady do něj přidáte, záleží na vašich chuťových preferencích. Je třeba si uvědomit, že lněná semínka je před konzumací nutné rozemlít, aby se živiny v nich obsažené lépe vstřebávaly. To však proveďte až těsně před konzumací.
Ingredience:
- 2 lžíce lněných semínek,
- 100 ml vody,
- 1 malé jablko,
- 1 čajová lžička medu,
- špetka skořice.
Příprava:
- Lněná semínka rozemlejte a vysypte do misky nebo šálku.
- Zalijte horkou vodou, promíchejte a nechte 15 minut bobtnat.
- Jablko nastrouhejte, přidejte do kaše, přidejte také skořici a med.
- Vše promíchejte.