Přeskočit na obsah

Nejedná se o cizrnu ani hrách, ale je velmi prospěšná pro zdraví. Balzám pro srdce, střeva a kosti

Malá, zelená a na první pohled nenápadná fazole mungo po staletí uchovává tajemství dlouhověkosti a energie. Je součástí aromatických kari, salátů a zdravých jídel ájurvédy. Zjišťujeme, proč tato neznámá sestřenice našich obvyklých fazolí dobývá kuchyně po celém světě a získává titul superpotraviny.

Obsah:

  • Mungo fazole – bohatství Asie
  • Zdravotní vlastnosti a nutriční hodnota mungo fazole

Mungo fazole v každodenní stravě vám nejen pomůže pečovat o zdraví srdce a kostí, ale také vás podpoří v boji za štíhlou postavu. Jeho bohatý složení je ceněno mnoha dietology a jeho chuť a četné kulinářské využití ho činí oblíbeným i mezi kuchaři. Zjistěte, jak zavést mungo fazole do své kuchyně a proč to dělat.

Nejedná se o cizrnu ani hrách, ale je velmi prospěšná pro zdraví. Balzám pro srdce, střeva a kosti

Mungo – bohatství Asie

Mungo patří do čeledi luštěnin. Je to jednoletá rostlina, která dává výhonky dlouhé až 120 cm. Jejím plodem je lusk, ve kterém se nachází čtyři až několik desítek malých zelených zrn. Právě ta se nazývají zlatá zrna kvůli svým cenným zdravotním vlastnostem.

Pěstuje se hlavně v Indii, Číně, Malajsii a Thajsku. Celá zrna i klíčky fazole mungo jsou důležitou součástí asijské kuchyně. Najdete je v mnoha pokrmech připravovaných ve woku. Ve vegetariánských pokrmech skvěle nahrazují maso a poskytují velké množství výživných bílkovin a železa. Tato rostlina se také používá v ajurvédě k přípravě výživných a zdravých pokrmů.

V České republice jsou fazole mungo snadno dostupné. Lze je koupit jako celá suchá semena, která je třeba nejprve uvařit, nebo jako hotovéklíčky mungo fazolí v plechovce. V obchodech najdete takémouku z mungo fazolí. Tyto produkty lze koupit ve velkých supermarketech v odděleních asijské kuchyně a také v obchodech se zdravou výživou.

Užitečné vlastnosti a nutriční hodnota mungo fazolí

Mungo je cennou součástí vegetariánské stravy díky vysokému obsahu bílkovin a železa. Bez problémů jej mohou konzumovat i diabetici, protože má nízký glykemický index. Díky svému bohatému složení je také důležitou součástí stravy sportovců, protože přispívá k rychlejšímu zotavení organismu po velké zátěži.

Co najdeme ve složení fazolí mungo? Především vitamíny: A, C, E, K a skupiny B. Obsahují značné množství vitamínu B9, tedy kyseliny listové, která je důležitá pro těhotné ženy a vyvíjející se plod. Kromě toho obsahuje mungo také minerály, jako je železo, vápník, draslík, fosfor, sodík, zinek a hořčík.

Ačkoli je zdrojem železa, zrna mungo obsahují kyselinu fytovou, která omezuje jeho vstřebávání. Naštěstí ji tepelné zpracování neutralizuje, aniž by ovlivnilo obsah železa.

Draslík, fosfor a sodík obsažené v fazolích jsou nejdůležitějšími minerálními složkami, které ovlivňují činnost krevního oběhu a srdce. Vitamíny C a E podporují imunitní systém v boji proti infekcím.

Fazole mungo jsou také důležitým zdrojem vlákniny. Díky ní regulují činnost trávicího systému, zajišťují dlouhodobý pocit sytosti po jídle, a tím pomáhají snižovat váhu.

Vápník a fytoestrogeny obsažené v mungo fazolích podporují zdraví kostí a snižují riziko osteoporózy, zejména u žen v postmenopauze.

Na závěr stojí za zmínku silný antioxidační účinek mungo fazolí díky obsahu izovitexinu a vitexinu. Studie ukazují, že tyto látky, které jsou silnými antioxidanty, nejenže zmírňují záněty v těle, ale také snižují riziko vzniku onkologických onemocnění, například rakoviny prsu.

Nejedná se o cizrnu ani hrách, ale je velmi prospěšná pro zdraví. Balzám pro srdce, střeva a kosti

Užitečné vlastnosti a nutriční hodnota fazolí mung

Celá zrna mungo je třeba před přidáním do jídla uvařit. Stejně jako jiné druhy fazolí je třeba mungo nejprve namočit do studené vody na 8-9 hodin. Pokud chcete tento krok urychlit, můžete suchá zrna zalít horkou vodou, což zkrátí dobu namáčení na 3-4 hodiny.

Po namočení můžete zrna snadno oddělit od slupek. Poté zrna fazolí vařte v čerstvé vodě do měkka, tj. asi 30–40 minut.

Vařené fazole mungo můžete přidat do salátů, dušených pokrmů, polévek, zeleniny pečené ve woku nebo jako přílohu k vejcím k snídani. Mleté fazole se skvěle hodí k přípravě výživných placků.