Přeskočit na obsah

Ideální dezert k kávě. Dopřejte si čokoládový dort s vanilkovým krémem

Podzim je časem čokolády, hrušek a voňavých dezertů, které zahřejí srdce i duši. Čokoládový dort s vanilkovým krémem je recept, který potěší svou chutí, jednoduchostí přípravy a efektním vzhledem. Ideální pro víkend s kávou, setkání s přáteli nebo jako sladký doplněk každodenního jídelníčku.

Není nic lepšího než dezert, který kombinuje sametovou čokoládu, jemný vanilkový krém a šťavnaté hrušky.

Ideální dezert k kávě. Dopřejte si čokoládový dort s vanilkovým krémem

Čokoládový dort s vanilkovým krémem – dezert, který okouzlí

Tento recept dokazuje, že domácí dorty mohou být zároveň efektní a snadné na přípravu. Chuť čokolády se zde snoubí s jemnou sladkostí hrušek a vanilkový krém dodává dortu sametovost a lehkost. Ideální k odpolední kávě nebo jako dezert po obědě.

Ingredience (forma na dort o průměru 22 cm):

  • 2 vejce
  • 180 ml kefíru
  • 125 ml másla
  • 200 g tmavého muscovado (nebo světlého třtinového) cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 200 g mouky na dorty
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 hrušky
  • 100 g dezertní čokolády
  • mandlový extrakt

Poleva:

  • 100 g dezertní čokolády
  • 100 ml smetany 30 %

Vanilkový krém:

  • 250 ml smetany 30 %
  • 250 g mascarpone
  • 2 čajové lžičky moučkového cukru
  • 1 čajová lžička vanilkové pasty nebo semínka z jednoho vanilkového lusku

Ideální dezert k kávě. Dopřejte si čokoládový dort s vanilkovým krémem

Postup přípravy:

Ve velké míse smíchejte cukr s vejci, kefírem a máslem – vše důkladně promíchejte. V samostatné míse prosejte mouku, kakao a prášek do pečiva. Suché ingredience přidejte k tekutým ve 3 částech a rychle promíchejte do hladka. Hrušky oloupejte a nakrájejte na kostky, čokoládu nasekejte. Přidejte do těsta a opatrně promíchejte. Těsto přeneste do formy na dort vyložené pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby (180 °C) na 35-40 minut. Po upečení těsto nechte vychladnout, než ho vyjmete z formy.

Zahřejte smetanu na polevu, přidejte nasekanou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí, poté nalijte na těsto. Připravte krém: smíchejte mascarpone se smetanou, moučkovým cukrem a vanilkovou pastou do husté konzistence. Krém naneste na těsto, uhlaďte a podávejte ihned nebo před podáváním vychlaďte v lednici. Dobrou chuť!