Dort „Sabre tchýně“ je kakaovo-medový dort, proložený čokoládovým krémem a potažený čokoládovou polevou. Ideální pro milovníky čokoládových sladkostí!
Ingredience
Ingredience na krém:
- 500 ml smetany (30 %)
- 400 g hořké čokolády
Ingredience na těsto:
- 5 lžic medu
- 110 g cukru
- 200 g másla
- 3 lžíce kakaa
- 620 g mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžičky jedlé sody
- 4 vejce
Ingredience na polevu:
- 100 g hořké čokolády
- 50 g mléčné čokolády
- 75 g másla
- 50 g nasekaných ořechů, např. arašídů
Postup přípravy
1 V hrnci (na mírném ohni) zahřejte smetanu. Jakmile začne vřít, přidejte nasekanou hořkou čokoládu. Vypněte oheň a míchejte obsah hrnce, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte vychladnout. Vložte na několik hodin do lednice (nejlépe přes noc).
2 Na mírném ohni rozpusťte v hrnci máslo s medem a cukrem. Míchejte, dokud se ingredience úplně nespojí. Nechte vychladnout.
3 Do mísy prosejte mouku spolu s jedlou sodou a kypřicím práškem. Do mísy přidejte vychladlý obsah hrnce a vejce. Ingredience promíchejte (ručně nebo mixérem) do homogenního těsta.
4 Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte na 30 minut do lednice.
5 Vychlazené těsto rozdělte na 8 stejných částí a rozválejte na stejné obdélníky. Pečte je (na plechu pokrytém papírem na pečení) po částech v troubě předehřáté na 180 °C. Každou část pečte 15 minut. Nechte úplně vychladnout.
6 Vychlazený krém vyšlehejte mixérem do nadýchané hmoty. Potřete jím horní části těsta.
7 V hrnci rozpusťte máslo a nasekanou hořkou a mléčnou čokoládu. Zahřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí v másle. Promíchejte. Nechte vychladnout.
8 Vychladlou, tuhnoucí polevu rozetřete po povrchu dortu. Posypte jemně nasekanými ořechy. Dort dejte na několik hodin do lednice. Před podáváním můžete dort ozdobit šlehačkou.