Přeskočit na obsah

S touto nastrouhanou zeleninou jsou palačinky nadýchané a zlatavé. Je nemožné jim odolat.

S touto přísadou si palačinky zaslouží medaili. Strouhaná dýně jim dodává barvu a sladkost, obohacuje chuť a konzistenci. Takové palačinky jsou skvělou volbou nejen jako dezert. Bez moučkového cukru se hodí také k obědu nebo jako slaná pochoutka.

Miluji palačinky s ovocem a zeleninou a dýňové palačinky jsou jedny z mých oblíbených. Když jich upeču celou hromadu, dělám z nich sendviče jako z chleba, podávám je k masu se salátem a proměňuji je ve sladkou svačinu. Ať sním kolik chci, stejně mi to nestačí.

S touto nastrouhanou zeleninou jsou palačinky nadýchané a zlatavé. Je nemožné jim odolat.

Jak připravit dýňové lívance?

Těsto na lívance se připravuje z nastrouhané zeleniny s moukou a vejcem. Přidává se také zakysaná smetana, ale hodí se i přírodní jogurt, kefír, podmáslí nebo obyčejné mléko. V mém receptu se těsto kypří kypřicím práškem. Smíchám všechny ingredience a dávám porce syrového těsta na pánev.

Recept: Dýňové palačinky s moučkovým cukrem

Jemné pšeničné palačinky s přídavkem dýňové dužiny a smetany.

Ingredience

  • 400 g dýňové dužiny
  • 1 sklenice smetany s 18 % tuku
  • 2 vejce
  • 2 sklenice pšeničné mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • olej na smažení
  • 4 lžíce moučkového cukru

Způsob přípravy

  1. Míchání těsta. Dýni nastrouhejte na hrubém struhadle, přidejte smetanu, vejce, mouku, prášek do pečiva a sůl, poté promíchejte tekuté těsto.
  2. Smažení palačinek. Rozpalte velké množství oleje a nakládejte porce těsta, čímž vytvoříte palačinky na pánvi. Smažte do zlatova po dobu 2-3 minut z každé strany. Osušte přebytečný tuk papírovými utěrkami a posypte palačinky moučkovým cukrem.

S čím se dají jíst dýňové palačinky?

Dýňové palačinky chutnají dobře nejen s cukrem. Často je podávám s medem, čerstvým ovocem, domácím džemem nebo jablečným pyré. Kaloričtější přísady jsou zdravá nutella z ořechů a čokolády nebo mandlové máslo a agávový sirup. Když chci připravit něco speciálního, podávám palačinky se šlehačkou, kopečkem zmrzliny nebo hruškami vařenými ve víně.

Ne vždy je jím se sladkými přísadami. Vzhledem k tomu, že mají neutrální chuť, často podávám palačinky se slanými přísadami. Mezi osvědčené kombinace patří mimo jiné jogurtovo-česneková omáčka, tvaroh s česnekem nebo krémový bílý sýr s uzeným lososem, kapary a koprem.

Jaké ingredience se přidávají do palačinek?

S touto nastrouhanou zeleninou jsou palačinky nadýchané a zlatavé. Je nemožné jim odolat.

Nejoblíbenější ingrediencí do těsta jsou jablka, nakrájená na kostky nebo velké kousky, případně nastrouhaná na hrubém struhadle. Dobře známé jsou také palačinky, ve kterých se místo jablek nebo dýně používá bílý tvaroh. Těsto se ne vždy připravuje s přídavkem kypřicího prášku, protože neméně oblíbené jsou kynuté palačinky.

Typické ingredience těsta lze nahradit různými ovoci a zeleninou. Mezi nimi:

  • hrušky,
  • švestky,
  • banány,
  • avokádo,
  • borůvky,
  • jahody,
  • nektarinky,
  • rozinky,
  • ananas z konzervy,
  • cuketa,
  • mrkev,
  • sladké brambory,
  • řepa,
  • špenát,
  • houby.