Po šedesátce mohou lidé zaznamenat určité zhoršení svých mentálních schopností, prostě nejsou tak rychlí jako dřív, hůře si pamatují určitá jména a data. Poradíme vám, které potraviny mohou toto zhoršení výrazně zpomalit.
Bohužel neexistuje žádný zázračný produkt ani pilulka, které by mohly zastavit stárnutí mozku. Můžete se však o svůj mozek starat a výrazně mu pomoci zůstat zdravý a v co nejlepší kondici co nejdéle. Racionální výživa zlepšuje nejen vaše fyzické zdraví, ale i duševní.
Zdravé bílkoviny – klíč ke zdraví
Jaké potraviny byste měli upřednostňovat pro zdraví mozku? Důležité jsou zdravé bílkoviny, olivový olej, ryby, ořechy a omezení příjmu sodíku a nenasycených tuků. Prvními potravinami, kterým byste měli věnovat pozornost, jsou tučné ryby, například u nás oblíbená makrela. Pokud ji budete jíst dvakrát týdně, nejenže výrazně posílíte zdraví svého mozku.
Kromě toho jsou tu ještě losos a sardinky. Tučné ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny. Mozek využívá omega-3 mastné kyseliny k tvorbě mozkových a nervových buněk. Tyto tuky jsou důležité pro učení a paměť. Ryby jsou vynikajícím zdrojem těchto látek. Například makrela obsahuje 4580 mg omega-3 mastných kyselin na 100 gramů. Můžete ji jíst uzenou nebo smaženou.
Borůvky – zázračné bobule
Dalším superpotravinou pro náš mozek jsou borůvky. V sezóně je lze koupit na trhu, ale po celý rok je lze koupit v mražené formě a jíst jich každý den hrstku. Borůvky obsahují antokyany: rostlinné sloučeniny s protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. Jak se antioxidační látky z borůvek hromadí v mozku, zlepšují spojení mezi mozkovými buňkami.
Antioxidant z Indie
Kurkuma je koření s krásnou žlutou barvou. Indický šafrán (jak se mu někdy říká) lze přidávat do rýže, polévek a omáček. Hlavní složkou kurkumy je kurkumin. Má úžasné vlastnosti: může pronikat přes hematoencefalickou bariéru a dostat se do mozku.
Je také silným antioxidantem. Je prospěšný pro paměť lidí trpících Alzheimerovou chorobou, zmírňuje depresi, protože zvyšuje hladinu serotoninu a dopaminu, a podporuje růst nových mozkových buněk. Nešetřete na kurkumě, protože běžné koření obsahuje pouze 3–6 % kurkuminu.
Brokolice obsahuje K
Brokolice je k dispozici po celý rok. Lze z ní připravit mnoho pokrmů. Brokolice je prospěšná pro mozek, protože obsahuje mnoho vitamínu K.
A to vás překvapí! Jedna šálek této kudrnaté zeleniny obsahuje více než doporučenou denní dávku. Vitamín K je rozpustný v tucích. Je nezbytný pro tělo k produkci sfingolipidů, které byly objeveny v extraktech mozku. Kromě toho brokolice obsahuje sulforafan. Jeho protizánětlivé účinky chrání mozek před poškozením.
Semena proti demenci
Dýňová semínka jsou velmi levná, můžete je jíst po celý den nebo přidávat do salátů a polévek. Jsou zdrojem zinku, jehož nedostatek je spojován s depresí, Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Obsahují také měď, která pomáhá regulovat nervové signály, železo, jehož nedostatek je spojován s „mlhou v hlavě“ a zhoršením mozkových funkcí, a hořčík, který je důležitý pro učení a paměť.
Zdravá svačina
Hořká čokoláda obsahuje látky jako flavonoidy, které stimulují mozkovou činnost, pomáhají zlepšit paměť a zpomalit zhoršování kognitivních funkcí. Kromě toho zlepšuje náladu a stav střevního mikrobiomu.