Ačkoli se kysané zelí v českých domácnostech konzumuje již po mnoho generací, v poslední době zažívá skutečný renesanci. Nejíme jen kysané zelí a nakládané okurky, ale také kvas, který je také velmi oblíbený. Mnoho lidí si ho stále častěji připravuje doma. V následujícím článku se podrobněji podíváme na vlastnosti této prospěšné směsi a zjistíme, kolik kysaného zelí lze vypít denně.
Jak připravit kysané zelí? Ukázalo se, že to není vůbec složité, nepotřebujete k tomu mnoho času ani ingrediencí. Kromě toho je domácí kysané zelí často mnohem chutnější než jeho obchodní alternativy. Navíc je domácí kysané zelí skutečnou bombou živin.
Kysané zelí je prospěšné pro imunitu
Kysané zelí je zdrojem probiotik a vzniká fermentací pomocí prospěšných mléčných bakterií, které vyživují střevní flóru. Stále častěji se hovoří o důležitosti zdravé střevní flóry. Kyselina kysaného zelí ji skvěle podporuje, což vede k posílení imunity, zlepšení stavu pokožky a lepšímu vstřebávání živin. Kromě toho má kyselina ze zelí velmi příznivý vliv na trávení.
Kyselé zelí také obsahuje látky s antioxidačním účinkem. Díky tomu nápoj pomáhá tělu bojovat proti škodlivým účinkům volných radikálů, má protizánětlivé a protinádorové vlastnosti a také zpomaluje předčasné stárnutí. Tento nápoj je také vynikajícím prostředkem pro péči o kardiovaskulární systém.
Kromě toho kyselá zelí obsahuje mnoho vitamínu C, který má nejen blahodárný vliv na imunitní systém, ale také má antioxidační vlastnosti. Vitamín C je také důležitý pro dobré vstřebávání železa a syntézu kolagenu. Obsahuje také vitamín K, který ovlivňuje srážlivost krve a podporuje kostru.
Je důležité si uvědomit, že ačkoli je kysané zelí velmi prospěšné pro zdraví, není vhodné pro všechny. To platí zejména pro lidi trpící problémy se žaludkem a střevy, jako je syndrom dráždivého tračníku a reflux. Také byste ji neměli konzumovat, pokud užíváte antihistaminika nebo antikoagulancia, protože může zhoršit jejich vstřebávání.
Jak připravit kysané zelí doma?
K přípravě kysaného zelí budete potřebovat:
- ¼ bílého zelí,
- 1 stroužek česneku,
- 1 litr převařené vody,
- lžíci nejodované kamenné soli.
Příprava:
- Káposť nakrájejte na jemné kousky. Oloupejte česnek.
- Připravte nálev přidáním soli do litru vody o pokojové teplotě a míchejte, dokud se sůl úplně nerozpustí.
- Přidejte nálev ke káposťi.
- Zavřete sklenici a umístěte ji na teplé místo na tři až sedm dní, v závislosti na tom, jak silný kvas chcete získat.
- Poté nakládanou zelí sceďte a přelijte do čisté vyvařené láhve.
- Skladujte v chladničce.
Kolik nakládané zelí lze vypít denně?
Začněte s malým množstvím kysané zelí, dvě polévkové lžíce denně budou stačit. Pokud se po konzumaci tohoto množství cítíte dobře, můžete množství zvýšit přibližně na půl sklenice denně. Pokud nemáte žádné vedlejší účinky, jako je žaludeční nevolnost, můžete pít nalačno nebo rozdělit množství na dvě dávky, ráno a večer.