Přeskočit na obsah

Máme jich spoustu a většinou je jedí ptáci. Tyto plody působí jako štít pro náš imunitní systém

Z okvětních lístků lze připravit nádherně vonící džem. Plody obsahují hodně vitamínu C a jsou ideální pro konzervování. Mluvíme samozřejmě o divoké růži. Konec srpna je čas, kdy je možné postupně začít s jejich sběrem. Jak je používat a jaké vlastnosti mají plody divoké růže? Poradíme vám.

Plody šípku jsou vynikající do čaje a marmelády

Plody šípku mají mnoho zdraví prospěšných vlastností. Nejčastěji se v naší stravě objevují ve formě čajů a nálevů. Lze z nich také připravit různé konzervy. Pokud se ptáte, proč je dobré jíst plody šípku, určitě si přečtěte tento článek až do konce.

Jsou plody šípku jedlé?

Máme jich spoustu a většinou je jedí ptáci. Tyto plody působí jako štít pro náš imunitní systém

Keře šípku dosahují výšky tří metrů a rostou v Evropě, Asii a také v Severní Americe. Kvete růžovými květy a plody jsou malé, kulovité, poměrně tvrdé, s charakteristickým načervenalým odstínem. Lze je použít jak v kuchyni, tak v bylinné medicíně. Plody šípku jsou jedlé v syrovém stavu, ale vyžadují odpovídající přípravu. Je nutné odstranit pecky a charakteristické chloupky.

Je třeba mít na paměti, že plody šípku by se měly sbírat v místech vzdálených od hlavních silnic a průmyslových zón. V době sběru by měly být červené, pružné a tvrdé. Obvykle jsou zralé ke sběru od konce srpna do října.

Jaké vlastnosti mají plody šípku?

Především jsou známé svým vysokým obsah vitaminu C, který nejen posiluje imunitu, ale má také antioxidační účinky. Kromě toho vitamin C ovlivňuje správné vstřebávání železa a syntézu kolagenu. Zajímavé je, že v plodech šípku je ho desetkrát více než v rybízu.

Plody šípku jsou považovány za přírodní antibiotikum, pomáhají bojovat s bakteriemi, viry a plísněmi, chrání organismus před infekcemi a posilují imunitu. Je dobré je zařadit do jídelníčku zejména v podzimním a zimním období, kdy jsme mnohem náchylnější k nachlazení a chřipce. Přisuzují se jim protivředové, antiseptické a protialergické účinky. Kromě toho plody šípku mají močopudné účinky, díky čemuž pomáhají při léčbě infekcí močových cest.

V plodech šípku se také nacházejí vitamíny skupiny B, které mimo jiné příznivě ovlivňují nervový, kardiovaskulární a hormonální systém, stejně jako metabolické procesy. Obsažený vitamín E má antioxidační účinky a zlepšuje stav pokožky, vlasů a nehtů, zatímco vitamín K podporuje normální srážlivost krve a kostní systém.

Plody šípku jsou také zdrojem antioxidantů, jako jsou karotenoidy a flavonoidy, které podporují boj organismu proti škodlivým účinkům volných radikálů, chrání jej před oxidačním stresem a mají protizánětlivé, proti stárnutí a protirakovinné účinky.

Máme jich spoustu a většinou je jedí ptáci. Tyto plody působí jako štít pro náš imunitní systém

Co lze připravit z plodů šípku?

Plody šípku se zřídka konzumují v syrovém stavu. Nejčastěji se doporučuje z nich připravovat konzervy. Lze je použít k přípravě chutného džemu, marmelády, džusů a likérů. Před začátkem přípravy je třeba plody zmrazit.

Tyto plody jsou také vhodné k sušení, nejlépe je umýt, očistit, odstranit semena, vysušit a poté rozložit na plech a péct v troubě asi tři hodiny při 170 stupních s otevřenými dvířky. Z těchto sušených plodů lze připravit chutný a zdravý čaj.

Ingredience na marmeládu z plodů šípku:

  • 500 g plodů šípku,
  • 350 g cukru,
  • 1 sáček vanilinu,
  • 5 lžic citronové šťávy,
  • 1 sklenice vody.

Příprava:

Omyjte, osušte, zbavte peciček a stopek a vložte plody do hrnce. Zalijte vodou, přidejte polovinu cukru a vařte asi čtvrt hodiny, dokud plody nezesklovatí. Nechte přes noc odstát. Následující den přidejte zbylý cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu a vařte na mírném ohni, dokud marmeláda nezhoustne. Přelijte ji do čistých a vyvařených sklenic. Uzavřete víčky a postavte dnem vzhůru.