Přeskočit na obsah

Křupavá kapusta v pikantní polevě

Křupavá kapusta v pikantní polevě – ideální předkrm pro milovníky asijské kuchyně a pikantních chutí. Pečená v jemné strouhance je křupavá a aromatická chilli-sójová omáčka jí dodává zvláštní charakter a mírně lepkavou, lesklou polevu.

Křupavá kapusta v pikantní polevě

Ingredience

  • 1 hlávka zelí
  • 150 g pšeničné mouky typu 450
  • 100 g bramborového nebo kukuřičného škrobu
  • 250 ml studené vody
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 stroužek česneku

Poleva:

  • 100 ml sladké chilli omáčky
  • 20 ml sójové omáčky
  • 50 ml vody
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • půl lžičky granulovaného česneku
  • trochu chilli vloček
  • podle chuti 2 lžíce medu (pokud je omáčka příliš pikantní)

Křupavá kapusta v pikantní polevě

 

Postup přípravy

1 Rozdělte květák na růžičky, umyjte je a důkladně osušte papírovou utěrkou. V misce smíchejte pšeničnou mouku, škrob, vodu, olej a prolisovaný česnek. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto střední hustoty.

2 Květy květáku namočte do těsta a položte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 25 minut, dokud květák nezíská zlatavou barvu a nebude křupavý.

3 V hrnci smíchejte sladkou chilli omáčku, sójovou omáčku, rýžový ocet, vodu, granulovaný česnek a chilli vločky. Přiveďte k varu. V samostatné misce rozpusťte kukuřičnou mouku v malém množství studené vody a za stálého míchání přilijte do hrnce, dokud omáčka nezhoustne. Pokud je příliš pikantní, na konci přidejte trochu medu.

4 Horké pečené růžičky zelí přendejte do velké mísy a polijte připravenou polevou. Opatrně promíchejte, aby byly všechny kousky rovnoměrně pokryty polevou.