Přeskočit na obsah

Když připravuji tato vejce, nikdo se neomezuje na jednu porci. Tajemství spočívá v karamelizované cibuli.

Tento omelet podávám nejen k nedělní snídani. Je také základem mého oběda a výživné svačiny. I když se dá připravit jednodušeji, smažení cibule do hněda výrazně mění charakter pokrmu. V této podobě má fenomenální chuť.

Když připravuji omeletu, přidávám do ní co nejvíce zeleniny a různých přísad. Někdy však méně znamená více, a to je právě tento případ. Jednodušší složení vaječné placky zdůrazňuje chuť hub a cibule, kterou připravuji zvláštním způsobem.

Když připravuji tato vejce, nikdo se neomezuje na jednu porci. Tajemství spočívá v karamelizované cibuli.

Jak připravit omeletu s karamelizovanou cibulí?

Do vajec přidám tři ingredience a směs naliju na pánev. Jednou z nich je na hnědo osmažená cibule, která se připravuje nejdéle. Proto ho raději připravuji předem a uchovávám v ledničce, protože se hodí nejen k tomuto jídlu. S takovým polotovarem ušetřím minimálně 40 minut. Pak už zbývá jen připravit žampiony na pánvi a nastrouhat sýr. Směs je třeba ještě dochutit a pak se můžete pustit do přípravy omelety.

Omeleta s karamelizovanou cibulí a žampiony

Jelikož recept pochází z italské kuchyně, používá se v něm extra panenský olivový olej. Ti, kteří nemají rádi jeho intenzivní chuť, však mohou použít méně výraznou, „lehkou“ verzi nebo běžný olej.

V receptu lze použít bílou nebo červenou cibuli, ale nejvhodnější je cukrová. Tato odrůda se snáze karamelizuje a má jemnější chuť. Když však nemám čas na dlouhé smažení na pánvi, jednoduše osmažím kroužky s žampiony a přidám je k vejcím.

Recept: Omeleta s karamelizovanou cibulí a žampiony

Jemná vaječná placka s chutnými přísadami.

Ingredience

  • 250 g cibule
  • 150 g žampionů
  • 1-2 stroužky česneku
  • 5 vajec
  • 50 g strouhaného sýra
  • 1 čajová lžička soli
  • černý pepř
  • olivový olej na smažení

Když připravuji tato vejce, nikdo se neomezuje na jednu porci. Tajemství spočívá v karamelizované cibuli.

Způsob přípravy

  1. Karamelizování cibule. Nakrájejte cibuli na kroužky a vložte do pánve s lžící olivového oleje. Smažte na silném ohni, dokud nezhnědne, poté snižte teplotu a duste asi 30 minut. Nechte vychladnout.
  2. Smažení žampionů. Nakrájejte houby na plátky a několik minut je zahřívejte na pánvi bez tuku. Poté přidejte lžíci olivového oleje, špetku soli a pepře a nasekaný česnek. Smažte asi 10 minut, pravidelně míchejte, dokud houby nezaschnou, a poté je nechte vychladnout.
  3. Příprava omelety.V misce rozšlehejte vejce s trochou soli a pepře, přidejte sýr, houby a většinu cibule. Nalijte směs na pánev s rozehřátým olivovým olejem, přikryjte pokličkou a smažte na mírném ohni 6-8 minut. Když spodní část omelety ztuhne, otočte ji na druhou stranu pomocí talíře nebo pokličky. Smažte ještě 3-4 minuty bez pokličky a podávejte s ostatním cibulí navrchu.