Petržel není jen přísadou do polévek nebo jiných pokrmů. Sama o sobě může být užitečnou ingrediencí a základem jídelníčku.
Pamatuji si, že moje babička vždy pěstovala petržel v zahradě vedle záhonů s mrkví. V létě ji sbírala po hrstech a v zimě vytahovala ze sklepa sklenice s připravenou pastou. Taková zásoba zelené přísady zachraňovala obědy a dělala i ta nejjednodušší bramborová jídla výjimečně chutnými. Dnes, místo toho, abych petržel mrazila, často používám tento osvědčený způsob – je to rychlé a praktické řešení.
Jak připravit petržel do sklenic?
Před použitím petržele je dobré ji na několik minut ponořit do velmi studené vody s přidaným citronovým džusem. Tento jednoduchý postup nejen obnoví její intenzivní, sytě zelenou barvu, ale také udělá listy pružnější a svěží na chuť.
Pokud nemáte po ruce olivový olej, skvělou náhražkou bude řepkový olej lisovaný za studena. Má neutrální chuť, která nepřehluší ostatní ingredience, a zároveň obohacuje jídlo o cenné mastné kyseliny.
Skvělým trikem je přidat lžičku pražených semínek. Nejenže pastu zahustí a dodají jí příjemnou krémovou konzistenci, ale také obohatí chuť o lehký ořechový nádech. Jedná se o jednoduchou ingredienci, která může zcela změnit charakter pokrmu a učinit jej sytějším a bohatším.
Recept: Pasta z petržele
Voňavá pasta připravená z petržele, česneku a olivového oleje je ideální pro skladování v sklenicích.
Ingredience
- 4 velké svazky petržele
- 6 stroužků česneku
- 200 ml olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Způsob přípravy
Příprava petržele. Petržel zbavte tlustých stonků, důkladně omyjte a osušte.
Rozmixování. Vložte petržel do mixéru, přidejte česnek, sůl, pepř a olivový olej. Rozmixujte do hladké pasty.
Skladování. Hotovou pastu přendejte do sterilizovaných sklenic, uzavřete víčky a pasterizujte 5 minut v hrnci s vodou.