Přeskočit na obsah

Je to jeden z nejzdravějších dortů, které můžete upéct. Je vláčný a velmi chutný.

Sezónu pečení tohoto dortu vždy začínám v září. Poté ho peču pravidelně, v průměru jednou týdně. Nemám s tím žádný problém, protože není náročný na přípravu a navíc má vysokou nutriční hodnotu.

Někteří mají rádi dorty s krémem, které se rozplývají v ústech. Já dávám přednost výživnějším a trvanlivějším pečivům. Na podzim se vždy vracím k jednoduchému mrkvovému koláči. Je mimořádně aromatický, lahodný a výživný. Má také jedinečnou strukturu.

Je to jeden z nejzdravějších dortů, které můžete upéct. Je vláčný a velmi chutný.

Jak připravit mrkev na těsto?

Mrkev je skvělým doplňkem pečiva. Je sladká, ale v pečivu je více cítit její struktura než chuť. Mrkev na těsto se po umytí nastrouhá na jemné struhadle. Můžete také použít hrubší struhadlo, pokud chcete, aby kousky této zeleniny byly více cítit. Pokud je mrkev velmi šťavnatá, stojí za to z ní vymačkat část šťávy. Díky tomu bude těsto příjemně vlhké.

Jak připravit výživné těsto s mrkví?

Toto výživné a hodnotné těsto je založeno na nastrouhané mrkvi. Samozřejmě do něj přidávám také vejce, cukr, mouku, máslo a kypřicí prášek. Přidávám také nasekané ořechy, které zvyšují chuť a konzistenci tohoto pečiva na vysokou úroveň. Velmi důležitým doplňkem jsou také aromatické koření. Podle mého názoru se sem nejlépe hodí mletá skořice a muškátový oříšek nebo trochu zázvoru.

Recept: Mrkvový koláč s ořechy

Výživný, hodnotný koláč s přídavkem nastrouhané mrkve a vlašských ořechů.

Ingredience

  • 3-4 střední mrkve
  • 1 ½ šálku pšeničné mouky
  • 3 vejce
  • 2/3 šálku oleje
  • 2/3 šálku cukru
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • 1 čajová lžička skořice
  • ½ čajové lžičky zázvoru nebo muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 3/4 šálku nasekaných vlašských ořechů

Způsob přípravy

  1. Příprava těsta. Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemné struhadle. Pokud je velmi šťavnatá, část šťávy vymačkejte. V misce smíchejte suché ingredience: mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, koření, sůl. V jiné misce rozšlehejte vejce s cukrem, poté přidejte olej a promíchejte. Smíchejte mokré ingredience se suchými, přidejte mrkev a ořechy, promíchejte.
  2. Pečení. Těsto přeneste do formy na dort vyložené pečícím papírem. Vyrovnejte povrch, vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte 50-60 minut, dokud není suchá špejle.

Je to jeden z nejzdravějších dortů, které můžete upéct. Je vláčný a velmi chutný.

Jak ozdobit dort s mrkví?

Mrkvové těsto se velmi hodí k jednomu druhu zdobení. Jedná se o hustou, mastnou hmotu připravenou z smetanového nebo homogenizovaného sýra. Dochucuje se podle chuti citronovou šťávou a moučkovým cukrem. Mírně vychladlé těsto můžete také posypat moučkovým cukrem. Toto lehké zdobení se k tomuto těstu také dobře hodí. A díky tomu, že se cukr sype na ještě teplé pečivo, nebude se sypat. Velmi často se tento druh koláče setkává s charakteristickou ozdobou, která se skládá z polevy a malých mrkviček, vytvořených z marcipánové hmoty. Takový koláč vypadá tak, že si budete olizovat prsty.