Češi milují cheesecaky – to je zřejmé. Musím přiznat, že je to také můj oblíbený dezert. Je to potěšení, které se rozplývá v ústech… prostě jedinečné. Místo klasického však volím nadýchaný čokoládový cheesecake. Má úžasnou chuť a vždy udělá dojem.
Obsah:
- Nadýchaný čokoládový cheesecake – seznam ingrediencí
- Nadýchaný čokoládový cheesecake – recept
Nadýchaný čokoládový cheesecake, připravený za studena, je mimořádně krémový a jemný dezert s výraznou chutí hořké čokolády, vyváženou sladkou smetanou a vanilkou.
Nadýchaný čokoládový cheesecake – seznam ingrediencí
Základ:
- 200 g kakaových sušenek,
- 100 g másla,
- 1 lžíce cukru.
Sýrová vrstva:
- 700 g smetanového sýra,
- 250 g hořké čokolády,
- 170 g moučkového cukru,
- 60 g smetany 18 %,
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu.
Nadýchaný čokoládový cheesecake – recept
Připravte základ.
Rozpusťte máslo a nechte vychladnout.
Rozdrťte sušenky v kuchyňském robotu nebo mixéru na prášek. Přidejte máslo a cukr. Vše promíchejte, až vznikne konzistence mokrého písku.
Formu na dort o průměru 24 cm vyložte pečícím papírem a poté do ní vložte základ z sušenek. Vše pevně přitlačte prsty nebo sklenicí.
Hotové dno vložte do lednice na minimálně 30 minut.
Připravte vrstvu pro cheesecake.
Ve velké míse vyšlehejte smetanový sýr do hladké a krémové konzistence. Přidejte moučkový cukr a promíchejte, na konci přidejte smetanu a vanilku. Promíchejte.
Čokoládu rozlámejte a rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté přidejte do sýrové směsi. Promíchejte a šlehejte ještě 2-3 minuty.
Sýrovou hmotu rovnoměrně rozetřete na již vychladlý základ. Zakryjte potravinářskou fólií a vložte do lednice na 4 hodiny nebo na celou noc.
Nadýchaný čokoládový cheesecake podávejte vychlazený. Krájejte ho nožem, který předtím namočte do horké vody a osušte.