Tento čokoládový cheesecake se připravuje bez pečení, ale chutí a konzistencí se nijak neliší od dezertů z kaváren. Je velmi jemný, s lehkou kávovou příchutí, sytou čokoládovou chutí a jemnou smetanovou dochutí. Tento dezert se hodí k rodinné večeři, slavnostnímu stolu nebo jako dárek pro přátele. Vše, co potřebujete, jsou jednoduché suroviny a trochu času.
Klasický cheesecake je považován za jeden z nejstarších dezertů – připravoval se již ve starověkém Řecku. Moderní varianty bez pečení se objevily mnohem později, když se začala používat želatina a smetanový nebo tvarohový sýr.
Jak připravit čokoládový cheesecake bez pečení: postupný recept
Ingredience
- Sušenky 300 g
- Máslo 110 g
- Tvaroh 600 g
- Smetana 33 % 500 ml
- Čokoláda 180 g
- Káva 100 ml
- Želatina 30 g
- Práškový cukr 130 g
- Kakao na ozdobu
Příprava
60 minut
- Sušenky rozdrťte na jemnou drť pomocí mixéru nebo válečku.
- Rozpusťte máslo, přidejte ho k sušenkám a dobře promíchejte.
- Směs vložte do rozebíratelné formy o průměru 22 cm, pevně utlačte a vložte do lednice.
- Uvařte šálek kávy, nechte vychladnout, zalijte želatinou, promíchejte a nechte nabobtnat.
- Rozmixujte tvaroh do homogenní pastovité konzistence pomocí mixéru.
- Šlehejte studené smetany do měkkých špiček.
- Postupně přidávejte moučkový cukr a šlehejte ještě pár minut.
- Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě, nechte vychladnout a přidejte do tvarohové hmoty.
- Zahřejte nabobtnalý želatin v mikrovlnné troubě, poté jej přidejte do tvarohové hmoty a promíchejte.
- Opatrně vmíchejte šlehanou smetanu a znovu důkladně promíchejte špachtlí.
- Krém naneste na korpus, uhlaďte, přikryjte fólií a dejte na několik hodin do lednice, nejlépe přes noc.
- Cheesecake ozdobte kakaem a podávejte vychlazený.
Tipy cukráře na přípravu čokoládového a tvarohového cheesecaku bez pečení
- Vyberte si správný tvaroh. Nejvhodnější je tučný domácí tvaroh bez kyselé chuti. Aby byla hmota hladká, protlačte tvaroh přes síto nebo rozmixujte mixérem do hladka.
- S želatinou pracujte opatrně. Želatinu stačí jen mírně zahřát – nevařte ji. Při přehřátí ztrácí schopnost tuhnout. Nejvhodnější je zahřívat želatinu krátkými impulsy v mikrovlnné troubě.
- Smetanu předem vychlaďte. Před šleháním musí být smetana velmi studená – minimálně čtyři hodiny v ledničce. Nejlepší je nechat ji vychladit přes noc. Teplá smetana se nešlehá tak, jak má.
- Vyberte si hořkou čokoládu. Ideální je čokoláda s obsahem kakaa minimálně 70 %. Dodá cheesecaku sytou chuť a nebude příliš sladký.
- Nechte cheesecake ztuhnout. Cheesecake potřebuje čas, aby se dobře ustálil. Nechte ho v ledničce minimálně 6–8 hodin, nejlépe přes noc. Tak bude hutný a při krájení si udrží tvar.