Mám kuchařku z roku 1959, tento recept na trubičky a krém je z ní. Myslela jsem si, že těsto na takové trubičky musí být pouze domácí, a udělala jsem dobře – s tím z obchodu se to nedá srovnat. Na nějaké koláčky stačí i kupované, ale na trubičky se můžete pokusit udělat vlastní. Není to tak těžké!
Co budete potřebovat?
Na těsto:
350 g pšeničné mouky
250 g studeného másla (a trochu na potření trubiček) 2 žloutky
100 g smetany ke šlehání
45 g moučkového cukru
Špetka soli
• 1 vejce na potření
Na krém:
6 bílků (asi 180 g)
240 g moučkového cukru
Lžíce vanilkové pasty nebo vanilkový lusk
1. Příprava těsta :
Vezměte velkou misku a prosejte do ní mouku, přidejte cukr, sůl a nakrájené kousky studeného másla . Rychle uhněťte drobenku. Přidejte žloutky a smetanu ke šlehání – promíchejte, až vznikne hladké těsto, zabalte do fólie a dejte na hodinu do lednice. Těsto musí odpočinout, aby bylo správně máslové!
2. Připravíme trubičky:
Trubičky potřeme máslem. Těsto rozválíme na pomoučené ploše a nakrájíme na proužky široké asi 3–4 cm. Každý proužek navineme na trubičky tak, aby se mírně překrývaly. Dávejte pozor na konce – přitlačte je, aby držely!
3. Necháme odležet a upečeme:
Hotové rohlíčky necháme 40 minut odležet v lednici. Těsto musí být dobře vychlazené, než ho dáme do trouby. Poté troubu předehřejeme na 180 °C, rohlíčky potřeme vejcem, vyložíme na plech a pečeme dozlatova, asi 20 minut. Vůně bude neodolatelná!
4. Připravíme krém :
Do velké mísy na šlehání nasypeme cukr a vaječné bílky. Šleháme ve vodní lázni, dokud směs nezíská krásnou, hladkou, nadýchanou a hustou konzistenci (trvá to asi 10 minut).
5. Plníme a podáváme:
Krém přendáme do cukrářského sáčku a plníme vychladlé rohlíčky. Na závěr posypeme moučkovým cukrem a podáváme! Dobrou chuť!
Z uvedených ingrediencí jsem vyrobila 19 kusů, ale vše záleží na velikosti trubiček ️