Nezralé zelené rajčata nemusíte vyhazovat do koše, při správném zpracování z nich můžete připravit čerstvou šťavnatou přílohu. Stačí je naložit do sladkokyselého nálevu s octem a za chvíli získáte neobvyklou pochoutku k pečenému masu a vydatným pokrmům.
Nestihly všechny rajčata dozrát a brzy začnou první ranní mrazy? Nezoufejte! I nezralá zelená rajčata mohou dostat druhou šanci a udělat vaše podzimní jídla výjimečnými.
- 1 kg zelených (nezralých) rajčat
- 1 velká cibule
- 1 litr vody
- 250 ml 8% fermentovaného alkoholového octa
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička soli
- 3-4 bobkové listy
- 5 kuliček nového pepře
- 10 kuliček celého černého pepře
Příprava
- Rajčata důkladně umyjte a nakrájejte na plátky nebo čtvrtiny. Cibuli očistěte a nakrájejte na tenké kroužky.
- V hrnci připravte zálivku – smíchejte vodu, Bzenecký alkoholový ocet, cukr a sůl. Přidejte všechny koření a přiveďte k varu.
Do dokonale čistých a suchých sklenic postupně vložte nakrájené rajčata a cibulové kroužky.
Zeleninu zalijte horkou marinádou tak, aby byla zcela ponořena. Okraje sklenic otřete do čista, nasaďte víčka a pevně je zašroubujte.
Rajčata není nutné konzervovat. Při správném uzavření se mohou v ledničce uchovávat několik týdnů. Pokud si však chcete být jisti nebo si chcete tuto pochoutku vychutnávat několik měsíců, je lepší je zavařit.