Přeskočit na obsah

Nakládané zelené rajčata: čerstvá příloha, kterou si zamilujete

Nezralé zelené rajčata nemusíte vyhazovat do koše, při správném zpracování z nich můžete připravit čerstvou šťavnatou přílohu. Stačí je naložit do sladkokyselého nálevu s octem a za chvíli získáte neobvyklou pochoutku k pečenému masu a vydatným pokrmům.

Nakládané zelené rajčata: čerstvá příloha, kterou si zamilujete

Nestihly všechny rajčata dozrát a brzy začnou první ranní mrazy? Nezoufejte! I nezralá zelená rajčata mohou dostat druhou šanci a udělat vaše podzimní jídla výjimečnými.

 

  • 1 kg zelených (nezralých) rajčat
  • 1 velká cibule
  • 1 litr vody
  • 250 ml 8% fermentovaného alkoholového octa
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička soli
  • 3-4 bobkové listy
  • 5 kuliček nového pepře
  • 10 kuliček celého černého pepře

Příprava

  1. Rajčata důkladně umyjte a nakrájejte na plátky nebo čtvrtiny. Cibuli očistěte a nakrájejte na tenké kroužky.
  2. V hrnci připravte zálivku – smíchejte vodu, Bzenecký alkoholový ocet, cukr a sůl. Přidejte všechny koření a přiveďte k varu.

Nakládané zelené rajčata: čerstvá příloha, kterou si zamilujete

Do dokonale čistých a suchých sklenic postupně vložte nakrájené rajčata a cibulové kroužky.

Zeleninu zalijte horkou marinádou tak, aby byla zcela ponořena. Okraje sklenic otřete do čista, nasaďte víčka a pevně je zašroubujte.

Rajčata není nutné konzervovat. Při správném uzavření se mohou v ledničce uchovávat několik týdnů. Pokud si však chcete být jisti nebo si chcete tuto pochoutku vychutnávat několik měsíců, je lepší je zavařit.