Přeskočit na obsah

Z květáku připravuji lívance, které zmizí rychleji než bramborové. Podávejte je dnes k obědu

Je možné z několika jednoduchých ingrediencí připravit jídlo, které si získá srdce každého člena rodiny? Ano! Tyto lívance jsou toho nejlepším důkazem: jsou rychlé, levné a opravdu jedinečné. Zjistěte, v čem spočívá jejich tajemství.

Když přemýšlíme o palačinkách, nejčastěji nám přijdou na mysl klasické bramborové nebo sladké s jablky. Mezitím je lze připravit milionem způsobů z nejrůznějších ingrediencí. Tentokrát jsem vzala produkt, který moje rodina obvykle nemá ráda, ale když se stane „hlavním hrdinou“ tohoto jídla, je připravena ho jíst neustále. Díky němu jsou palačinky jemné a zároveň syté. Skvěle se hodí nejen jako oběd, ale i na večeři nebo svačinu. A co je nejlepší, jejich příprava není náročná a výsledek může opravdu překvapit.

Z květáku připravuji lívance, které zmizí rychleji než bramborové. Podávejte je dnes k obědu

Jak připravit syté lívance na rychlý oběd?

„Základem“ těchto lívanců je květák. Tato zdravá a chutná zelenina je bohatá na mnoho cenných mikro- a makroelementů. Obsahuje mimo jiné bílkoviny a vlákninu. Tyto dvě složky zajišťují dlouhodobý pocit sytosti po jídle a zlepšují fungování trávicího traktu. Výsledkem je, že tyto pochoutky na dlouho utiší hlad, ale zároveň nezatěžují žaludek. Pokud chcete, můžete tento recept klidně obměnit a do seznamu ingrediencí přidat další oblíbené pochoutky, například papriku, sýr, česnek, nakrájenou šunku, oregano, bazalku, petržel atd. Díky tomu vám palačinky nebudou rychle lézt krkem. Nejlépe se hodí k lehkému dipu (například jogurtovému) a salátu ze sezónní zeleniny.

Recept: Palačinky z květáku

Skvělé k obědu nebo svačině.

Ingredience

  • 400 g květáku
  • 1 cibule
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce mouky
  • 1 vejce
  • sůl a pepř

Navíc

  • tuk na smažení

Způsob přípravy

Z květáku připravuji lívance, které zmizí rychleji než bramborové. Podávejte je dnes k obědu

  1. Příprava ingrediencí. Barevný květák nastrouhejte na struhadle. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno.
  2. Smíchání ingrediencí. Smíchejte všechny ingredience a důkladně promíchejte. Hmota by měla být dostatečně hustá, aby z ní bylo možné tvarovat lívance. Pokud tomu tak není, přidejte více mouky a/nebo vajec.
  3. Smažení lívanců. Lívance smažte na rozpálené pánvi na silném ohni – asi 3 minuty z každé strany. Měly by získat zlatavou barvu.

Lívance z květáku ve fit verzi

Tyto lívance z květáku můžete bez obav připravit v dietnější variantě. Stačí nahradit pánev troubou a poté provést několik jednoduchých kroků – vyložit plech papírem na pečení, lehce ho potřít olejem a poté na něj vyložit tvarované palačinky (nezapomeňte mezi nimi nechat mezeru). Poté stačí vložit plech do předehřáté trouby a péct při teplotě 190 stupňů asi 20-25 minut (po uplynutí poloviny uvedené doby palačinky otočte na druhou stranu). Pokud chcete, aby byly palačinky křupavější, zapněte na konci pečení funkci grilu.