Přeskočit na obsah

Upekla jsem ho na mamčiny narozeniny a všechny tety mi pak volaly, aby se zeptaly na recept. Dort s tropickým akcentem

Mangový dort je vrstvený, trochu tropický, ale především velmi lehký. Je to dobrá volba pro všechny, kteří mají rádi méně typické chutě. Poprvé jsem ho připravila na narozeniny maminky a od té doby se k tomuto receptu vracím mnohokrát.

Obsah:

  • Mangový dort – seznam ingrediencí
  • Mangový dort – recept

Když nemám chuť na klasické dorty, ráda připravím něco méně obvyklého. Když jsem objevila tento recept, hned jsem věděla, že ho musím vyzkoušet, protože mám velmi ráda tropické chutě. Nezklamalo mě to.

Mangový dort je zajímavou variantou nejen na víkend k kávě a čaji, ale i pro případy, kdy čekáte hosty. Pravděpodobně ještě takový dezert neochutnali.

Upekla jsem ho na mamčiny narozeniny a všechny tety mi pak volaly, aby se zeptaly na recept. Dort s tropickým akcentem

Mangový dort – seznam ingrediencí

Základ:

  • 620 g pšeničné mouky,
  • 350 g moučkového cukru,
  • 200 ml oleje,
  • 200 ml mangového džusu z konzervy,
  • 4 vejce,
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva,
  • trochu soli.

Mangový pudink:

  • 300 g konzervovaného manga,
  • 3 lžíce marinády z konzervy,
  • 1,5 lžíce bramborové mouky,
  • 2 lžíce cukru.

Krém:

  • 500 ml mléka,
  • 2 žloutky,
  • 1 vejce,
  • 1 lžíce pšeničné mouky,
  • 1 lžíce bramborové mouky,
  • 4 lžíce krystalového cukru,
  • 1 sáček vanilkového cukru,
  • 200 g měkkého másla,
  • šťáva z 1 citronu.

Ozdoba:

  • 100 g bílé čokolády.

Mangové sušenky – recept

Upekla jsem ho na mamčiny narozeniny a všechny tety mi pak volaly, aby se zeptaly na recept. Dort s tropickým akcentem

Připravte těsto. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé, nadýchané hmoty. Přidejte máslo, mangový džus a prášek do pečiva a postupně přisypávejte prosátou mouku. Míchejte, dokud nevznikne homogenní těsto.

V samostatné misce vyšlehejte bílky s trochou soli do tuhé pěny. Opatrně je přidejte do žloutkové hmoty, aby těsto zůstalo vzdušné. Nalijte těsto do obdélníkové formy o rozměrech přibližně 33 x 23 cm, vyložené pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 35-40 minut, dokud dno nebude zlaté a pružné.

Nyní připravte mangový pudink. Vylijte vodu z plechovky s mangem a odložte 3 lžíce tekutiny. Dužinu rozmixujte mixérem do hladka. Bramborovou mouku smíchejte v malé misce s odloženou tekutinou, aby nevznikly hrudky.

Mangové pyré přendejte do hrnce, přidejte cukr a za stálého míchání přiveďte k varu na středním ohni. Když začne pěna vřít, přidejte smíchanou bramborovou mouku s marinádou. Intenzivně míchejte, dokud kaše nezhoustne a nezačne být průhledná. Hotovou kaši odstavte, aby vychladla. Až zkapalní, nalijte ji na dno dortu, přikryjte a vychlaďte.

Nyní připravte krém. Rozdělte mléko na polovinu. Jednu polovinu nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Do druhé poloviny mléka přidejte žloutky, celé vejce, obě mouky, cukr a vanilkový cukr. Vše důkladně rozšlehejte metličkou, aby nevznikly hrudky.

Nalijte směs do vroucího mléka a neustále míchejte. Vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne a nezmění se na pudink. Nechte vychladnout.

Měkké máslo vyšlehejte mixérem do vzdušné hmoty. Postupně přidávejte lžíci vychladlého pudinku a neustále šlehejte, dokud krém nebude hladký a homogenní. Na konci přidejte citronovou šťávu a ještě chvíli šlehejte.

Krém naneste na vychladlý mangový želé.

Zvrchu nastrouhejte bílou čokoládu. Mangový dort vraťte zpět do lednice.