Přeskočit na obsah

Palačinky s touto přísadou jsou mým podzimním hitem. Jsou sice sladké, ale zdravé.

S čím obvykle podáváte palačinky? Moje rodina má ráda sladké palačinky a obvykle je potírá džemem nebo čokoládovou polevou. Na podzim však mám k těmto přísadám skvělou alternativu. Připravuji ji z voňavého ovoce.

Palačinky lze podávat sladké nebo slané. U nás doma obvykle vyhrává první varianta. Takové palačinky obvykle připravuji o víkendech k snídani, někdy je smažím i ve všední dny k večeři. Mám však výčitky svědomí, protože sladké přísady jsou obvykle nezdravé. Naštěstí ne všechny, protože tato podzimní verze je navzdory své sladkosti také zdravá.

Palačinky s touto přísadou jsou mým podzimním hitem. Jsou sice sladké, ale zdravé.

Jaké sladké přísady lze podávat k palačinkám?

Příprava palačinek se sladkými přísadami je obvykle rychlejší než se slanými. Nejjednodušší variantou je posypat smažené palačinky moučkovým cukrem nebo je namazat marmeládou, džemem nebo čokoládovým krémem. Mnohem zdravější však budou palačinky podávané se sladkým tvarohem. K nim je vhodné přidat ovoce, které skvěle vyváží sladkost náplně a dodá palačinkám lehkost.

Jak připravit zdravé sladké palačinky?

Moje podzimní verze sladkých palačinek spočívá v tom, že je podávám s dušenými švestkami. Tyto voňavé plody jsou právě teď v sezóně, takže jsou poměrně levné a zároveň plné chuti. Kromě toho obsahují hodně draslíku a vlákniny, takže jsou zdravé. Abyste z těchto plodů udělali chutný doplněk k palačinkám, stačí je jednoduše očistit, hodit do hrnce a dusit, až se začnou rozpadat. Pokud nejsou příliš sladké, můžete tuto ovocnou omáčku podle chuti dosladit.

K dušení je lepší vybírat dobře zralé, aromatické ovoce. Je lepší, aby neobsahovalo příliš mnoho šťávy, ale bylo masité. Poté bude po uvaření hmota dostatečně hustá a nebude stékat z palačinek.

Recept: Palačinky s dušenými švestkami

Zdravé palačinky podávané se sladkou omáčkou.

Ingredience

Na palačinky:

  • 1 šálek pšeničné mouky
  • 1 šálek mléka
  • 2 vejce
  • ½ šálku perlivé vody
  • 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
  • špetka soli

Palačinky s touto přísadou jsou mým podzimním hitem. Jsou sice sladké, ale zdravé.

Na dušené švestky:

  • 400 g zralých švestek
  • 2-3 lžíce cukru
  • ½ lžičky skořice
  • 2 lžíce citronové nebo pomerančové šťávy

Způsob přípravy

Příprava omáčky. Švestky umyjte, rozkrojte na polovinu a odstraňte pecky. Dužinu nakrájejte na kousky, vložte do hrnce a přidejte trochu vody. Švestky zahřívejte, dokud se nezačnou rozpadat a nevytvoří se z nich poměrně hustá omáčka s kousky ovoce. Dochuťte skořicí, citronovou šťávou, podle chuti oslaďte a trochu povařte.

Smažení a podávání palačinek. Z uvedených ingrediencí připravte hladké a ne příliš husté palačinkové těsto. Upečte z něj tenké palačinky. Podávejte je s dušenými švestkami. Podle chuti můžete palačinky navíc posypat nasekanými mandlemi a mandlovými vločkami.