Přeskočit na obsah

Krémový koláč s drobenkou od mé tchyně je dezert na 100 %. Konečně mám její recept.

Když mi tchyně tento koláč naservírovala, chtěl jsem se omluvit za každé špatné slovo. Je to její dokonalý recept a já jsem ji musel požádat, aby se o něj se mnou podělila.

Pamatuji si, jak jsem tento koláč poprvé ochutnal na rodinné sešlosti. Tehdy jsem si neuvědomoval, s jakým kulinářským mistrovským dílem mám co do činění. Recept mě okamžitě zaujal svou jednoduchostí přípravy a chutí, která mi dlouho zůstala v paměti. Trvalo to nějakou dobu, ale nakonec mi tchyně dala starý recept a teď ho můžu připravovat doma.

Krémový koláč s drobenkou od mé tchyně je dezert na 100 %. Konečně mám její recept.

Jak připravit švestkový koláč s drobenkou?

Při výběru švestek dejte přednost maďarským, protože mají nejintenzivnější chuť a nevydávají tolik šťávy jako jiné odrůdy. Pokud je ovoce velmi šťavnaté, předtím, než ho položíte na těsto, je dobré ho lehce posypat moukou nebo krupicí, aby koláč nebyl vlhký.

Do drobenky můžete přidat špetku skořice nebo vanilky, aby se zvýraznila vůně. Pokud chcete, aby byla drobenka obzvláště křupavá, použijte část třtinového cukru místo bílého. Těsto bude lehčí, pokud v něm částečně nahradíte máslo přírodním jogurtem. Skvěle se hodí také přidání mandlových vloček na povrch.

Recept: Krémový koláč s drobenkou

Měkké těsto s kyselými a sladkými švestkami a křupavou drobenkou, ideální pro rodinný večer.

Ingredience

  • 600 g švestek
  • 250 g pšeničné mouky
  • 150 g cukru
  • 120 g másla
  • 3 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Na drobenku:

  • 150 g mouky
  • 80 g másla
  • 80 g cukru

Způsob přípravy

Krémový koláč s drobenkou od mé tchyně je dezert na 100 %. Konečně mám její recept.

Příprava těsta. Máslo s cukrem vyšlehejte do vzdušné hmoty. Přidejte vejce a pokračujte v šlehání. Přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli, přidejte mléko a promíchejte, dokud se ingredience nespojí. Těsto přeneste na plech vyložený papírem na pečení.

Příprava švestek a drobenky. Švestky umyjte, odstraňte pecky, rozkrojte je na poloviny a položte na těsto slupkou dolů. Smíchejte ingredience na drobenku a prsty ji rozdrobte, aby vznikly hrudky. Rovnoměrně posypte ovoce.

Pečení. Vložte těsto do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut, dokud drobenka nezíská zlatavou barvu.