Dříve jsem tyto tyčinky připravovala každý den. Musela jsem s tím přestat, protože zmizely za dva dny, bez ohledu na množství. Nyní je připravuji na cesty, jednodenní výlety a tréninky. Koncentrovaná dávka energie dodává sílu a zlepšuje náladu.
Snažím se vyhýbat hotovým tyčinkám, protože obsahují mnoho přísad a nejsou syté. Proto beru věci do svých rukou a připravuji tuto svačinu ze zdravějších ingrediencí. Přednostně podle amerického receptu, který se za několik generací příliš nezměnil.
Jak připravit domácí ořechovo-čokoládové tyčinky?
Základem tohoto dezertu bez pečení je arašídové máslo z plechovky a celozrnné ovesné sušenky (digestive). Je třeba je velmi jemně rozdrtit, například pomocí válečku. Aby to bylo jednodušší, dávám sušenky do sáčku nebo mezi listy pergamenu. Můžete také použít kuchyňský robot. Smíchám tyto ingredience s cukrem, máslem a vanilkou a poté, co hmota ztuhne ve formě, ji poliju čokoládou. Dezert nakrájím na podlouhlé kousky, i když někdy je pro mě pohodlnější nakrájet ho na čtverečky.
Recept: Tyčinky z arašídového másla s čokoládou
Energetické domácí tyčinky bez pečení s ořechovo-čokoládovou příchutí
Ingredience
- 240 g ovesných sušenek bez přísad
- 1 šálek másla
- 1/4 šálku hnědého cukru
- 1 a 3/4 šálku moučkového cukru
- 1 šálek plus lžíce krémového arašídového másla
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 300 g mléčné nebo tmavé čokolády
Způsob přípravy
- Příprava těsta. Sušenky jemně nasekejte. Rozpusťte máslo a přidejte ostatní ingredience kromě lžíce arašídového másla a čokolády. Míchejte, dokud těsto nebude hladké a krémové. Pokud bude příliš tuhé, přidejte více moučkového cukru. Přeneste do obdélníkové formy o rozměrech 23 x 33 cm vyložené pergamenem. Pečlivě přitlačte a vyrovnejte vrstvu a poté formu vložte do chladničky.
- Příprava polevy. Rozlámanou čokoládu s lžící arašídového másla rozpusťte ve vodní lázni. Nalijte na ořechovou hmotu, nechte vychladnout a alespoň půl hodiny chlazte. Před krájením vyjměte na několik minut z lednice, aby se poleva zahřála a nepraskala.