Přeskočit na obsah

Dýňové opojení. Co uvařit z různých druhů dýní?

Dýně v kuchyni může překvapit. Dodává pokrmům krémovou konzistenci, jemnou sladkost a podzimní charakter. Je to ingredience, která přináší teplo, aroma a jedinečnou chuť.

Dýňové palačinky s tvarohem

Dýňové opojení. Co uvařit z různých druhů dýní?

Dýňové palačinky s tvarohem

Ingredience:

  • 4 vejce,
  • 500 ml mléka,
  • 110 g másla,
  • 380 g mouky na dorty,
  • 100 g dýňového pyré hokkaido,
  • špetka soli,
  • rozpuštěné máslo,
  • 400 g smetanového tvarohu,
  • 2 lžíce přírodního jogurtu,
  • vanilkový lusk,
  • šťáva z jednoho pomeranče,
  • pomerančová kůra,
  • 2 balení malin,
  • balení borůvek,
  • balení ostružin,
  • 2 balení červeného rybízu,
  • 2 zralé broskve,
  • svazek máty,
  • moučkový cukr na ozdobu.

Příprava:

Rozpusťte máslo v hrnci. Přesuňte ingredience na palačinkové těsto do mísy nebo mísy mixéru. Smíchejte ingredience a nechte 15 minut odpočinout, aby těsto odpočinulo. Rozpusťte máslo na pánvi a smažte palačinky. V misce smíchejte tvaroh s jogurtem, vanilkovými semínky, kůrou a šťávou z pomeranče. Hotové palačinky proložte připraveným tvarohem. Naložte na talíř a ozdobte ovocem.

Dýňová pasta k snídani

Dýňové opojení. Co uvařit z různých druhů dýní?

Ingredience

  • 2 šálky vařeného cizrny z konzervy,
  • 250 g sezamové pasty tahini,
  • 300 g pyré z provensálské dýně,
  • lžíce černého kmínu,
  • 4 stroužky česneku,
  • olivový olej,
  • kmín,
  • šťáva z jednoho limetky,
  • studená voda,
  • sůl a pepř.

Na ozdobu:

  • olivový olej,
  • koriandr,
  • bagetky,
  • pražená dýňová semínka.

Příprava

Do misky mixéru přidejte tahini pastu a česnek. Mixujte, dokud nevznikne homogenní hmota. Poté přidejte cizrnu a pečenou dýni. Znovu mixujte, dokud se ingredience nespojí v jednu hmotu. Mezitím přidejte limetkovou šťávu, kmín, sůl a pepř. Pokud je hmota příliš hustá, přidejte studenou vodu. Její množství závisí na hustotě pasty. Hotový humus dejte na talíř. Přidejte několik kapek olivového oleje.

Dýňové knedlíčky s houbami

Dýňové opojení. Co uvařit z různých druhů dýní?

Ingredience:

  • 150 g vařených a rozmixovaných brambor,
  • 700 g dýňového pyré z dýně hokkaido,
  • 200 g pšeničné mouky,
  • čajová lžička soli,
  • 300 g čerstvých bílých hub,
  • jemná cibule,
  • 200 ml smetany 30 %,
  • 20 g másla,
  • sůl a pepř,
  • svazek petržele.

Příprava:

Dýňové a bramborové pyré přendejte do mísy, přidávejte mouku po částech a neustále míchejte. Množství přidané mouky závisí na množství vody v dýni a bramborách. Přidejte sůl a těsto důkladně promíchejte. Hnětejte a přidávejte mouku, dokud těsto nepřestane lepit na ruce. Rozdělte těsto na malé porce.

Posypte kuchyňskou desku moukou a z těsta vytvarujte válečky, poté nožem nakrájejte knedlíky. Vařte v vroucí, mírně osolené vodě. Knedlíčky by měly vyplavat na povrch, poté počkejte minutu. Rozpusťte máslo na pánvi, přidejte očištěné a nakrájené plátky hříbků spolu s cibulí. Přidejte ke smaženým surovinám smetanu a dochuťte. Vařte, dokud omáčka nezhoustne. Podávejte s nasekanou petrželkou.

Rizoto s dýní a podzimními houbami

Dýňové opojení. Co uvařit z různých druhů dýní?

Ingredience:

  • 500 g rýže arborio,
  • 300 g dýně (např. hokkaido nebo muškátová),
  • 400 g čerstvých lesních hub (nebo žampionů/bílých hub/směsi),
  • 2 cibule šalotky,
  • 2 stroužky česneku,
  • lžíce másla,
  • čajová lžička oleje (nebo olivového oleje),
  • 1/2 sklenice bílého suchého vína,
  • asi litr horkého masového nebo zeleninového vývaru,
  • 150 g strouhaného parmazánu,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • petrželka na posypání.

Rizoto s dýní a podzimními houbami

Rizoto s dýní a podzimními houbami

Zdroj: Pavel Vodzinský/East News

Příprava:

Dýně: Dýni očistěte (je-li to nutné) a nakrájejte na kostky. Rozložte na plech, pokapejte olivovým olejem, posypte solí a pepřem. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 20 minut, dokud nezměkne a lehce nezhnědne.

Houby: Houby očistěte a nakrájejte na kousky. Osmažte je na pánvi s trochou oleje, aby se odpařila voda, lehce osolte a odložte stranou.

Základ pro rizoto: Ve velkém hrnci rozehřejte máslo s lžičkou oleje. Přidejte jemně nakrájenou šalotku a smažte na mírném ohni, dokud nezesklovatí. Přidejte prolisovaný česnek a rychle osmažte (dávejte pozor, aby se nepřipálil).

Rýže: Přidejte rýži arborio a smažte 2–3 minuty za stálého míchání, dokud zrna nezačnou být mírně sklovitá. Nalijte bílé víno a míchejte, dokud se úplně neodpaří.

Při přípravě rizota postupně přidávejte horký vývar, po jedné naběračce. Pokaždé míchejte, dokud rýže neabsorbuje tekutinu, než přidáte další porci. Opakujte, dokud rýže nebude al dente a krémová (asi 18–20 minut). Na konci vaření přidejte pečenou dýni a osmažené houby, opatrně promíchejte. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Sundejte pánev z ohně, přidejte nastrouhaný parmazán a promíchejte, aby rizoto získalo krémovou konzistenci. Rizoto podávejte ihned, posypané čerstvou petrželkou a podle chuti další porcí parmazánu.