Trnka (Prunus spinosa), také nazývaná trnka nebo trnka, je v naší krajině velmi rozšířená, i když je zřídka oceňována a používána například v kuchyni. Mezitím jsou plody a listy této rostliny skutečným zdrojem vitamínů, minerálů a biologicky aktivních látek, které mohou podporovat lidské zdraví v mnoha ohledech. Podporují funkci ledvin, regulují trávicí procesy a díky přítomnosti antioxidantů zvyšují imunitu organismu. Co dělat s plody trnky? Zde je návod, jak ji zařadit do svého jídelníčku.
Kulinářské možnosti trnky jsou velmi široké. Pravidelné zařazování jejích produktů do jídelníčku je bezpochyby vynikajícím řešením.
Obsah:
- Hloh – zapomenuté ovoce
- Nejen plody hlohu jsou prospěšné pro zdraví
- Co dělat s plody hlohu?
Černý bezin – zapomenuté ovoce
Černý bezin je rozložitý, trnitý keř z čeledi růžovitých, dosahující výšky 3-4 metry. Tvoří husté porosty, které v minulosti sloužily jako přirozené ohrady polí. Rostlina se vyskytuje po celé Evropě, západní Asii a severní Africe, preferuje mírné klima.
Plody trnky jsou malé kulovité peckovice tmavě modré barvy s charakteristickým voskovým povlakem. Jejich dužina je zelenožluté barvy a chuť je intenzivně trpká a kyselá, proto se zřídka konzumují v syrovém stavu. Nejlepší chuť získávají po prvních mrazech nebo po zmrazení v mrazáku.
Listy trnky jsou malé, vejčité, se zubatými okraji. Obsahují fenolové sloučeniny a taniny, díky čemuž našly uplatnění ve fytoterapii.
Nejen plody trnky jsou prospěšné pro zdraví
Plody trnky se vyznačují vysokým obsahem vlákniny a relativně nízkým obsahem kalorií. 100 g čerstvých plodů obsahuje asi 114 kcal, což z nich dělá cenný doplněk stravy.
Hlavní živiny:
- vláknina – podporuje činnost střev, usnadňuje vyprazdňování a pomáhá předcházet zácpě,
- vitamín C – posiluje imunitu a působí jako silný antioxidant,
- beta-karoten a vitamin A – mají příznivý vliv na zrak a stav pokožky,
- vitamin E – chrání buňky před oxidačním stresem,
- minerály – zejména draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a mangan, které podporují činnost kardiovaskulárního, svalového a nervového systému.
Biologicky aktivní látky:
- flavonoidy,
- pektiny,
- tanniny,
- organické kyseliny,
- fytosteroly.
Přítomnost těchto sloučenin dodává trnce protizánětlivé, antioxidační a metabolismus regulující účinky. Cenné jsou také listy. Listy trnky lze sušit a připravovat z nich nálevy. Mají protizánětlivé, adstringentní a slabé močopudné účinky. Čaj z listů trnky podporuje očistu organismu, zmírňuje záněty dutiny ústní a hrdla a posiluje imunitu.
Celkově má rostlina pozitivní vliv na organismus.
Podpora trávicího systému
Díky vysokému obsahu vlákniny trnka usnadňuje trávení a působí proti zácpě. Taniny přítomné v plodech mají adstringentní účinek, který pomáhá zmírnit průjem a záněty střev.
Příznivý vliv na ledviny
Plody a listy trnky mají slabý močopudný účinek, který napomáhá vylučování přebytečné tekutiny a toxinů z organismu. Lze je použít jako prevenci ledvinových kamenů a infekcí močových cest.
Posílení imunity
Obsah vitamínu C, flavonoidů a dalších antioxidantů činí trnku cennou součástí jídelníčku v podzimním a zimním období. Odvary a sirupy z trnky podporují přirozené obranné mechanismy organismu.
Antioxidační a protinádorové účinky
Výzkumy etanolového extraktu z plodů trnky poukazují na jeho antioxidační a cytotoxickou aktivitu vůči některým liniím rakovinných buněk, včetně gliomů mozku. Ačkoli to není důvodem pro použití trnky jako léku, potvrzuje to její léčebný potenciál.
Použití v dietologii
Plody trnky mohou pomoci lidem bojujícím s nadváhou, protože omezují vstřebávání triglyceridů a pomáhají regulovat hladinu glukózy v krvi. Jejich pravidelná konzumace může přispět k prevenci cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění.
Co dělat s plody trnky?
Nálevy a likéry
Nejznámějším produktem je slivovice – nálev s hlubokou chutí a rubínovou barvou. Ve Velké Británii je také populární slivový gin, tj. macerát slivky v alkoholu. Tyto nápoje, konzumované v malém množství, podporují trávení.
Džemy a marmelády
Mražené plody trnky se výborně hodí ke konzervování. Džemy a marmelády se vyznačují výraznou chutí a skvěle se hodí k chlebu, palačinkám nebo sýrům.
Šťávy a sirupy
Čerstvá šťáva z trnky je bohatým zdrojem vitamínu C. Lze ji konzumovat samostatně nebo jako přísadu do čaje. Sirup z trnky se tradičně používal k léčbě nachlazení a infekcí dýchacích cest.
Vína a fermentované nápoje
Z trnky lze připravit víno s intenzivní vůní. V některých zemích západní Evropy se také používá k výrobě regionálních likérů.
Sušené ovoce
Sušené plody trnky se používají k přípravě ovocných čajů. Sušené plody si zachovávají značnou část vitamínů a minerálů a jsou také dobrým doplňkem bylinných směsí.
Omáčky a pěny
Díky své trpké chuti se trnka výborně hodí jako základ pro omáčky k masu, zejména k zvěřině a drůbeži. Jeho kyselost vyvažuje tučnost pokrmů.
Kulinářské možnosti trnky jsou velmi široké. Pravidelné zařazování jejích produktů do jídelníčku je bezpochyby vynikajícím řešením a podporou v boji za zdraví a dobrou kondici.