Přeskočit na obsah

Za 10 minut připravím rybí pomazánku, jako dělávala máma. Rodina ji upřednostňuje před uzeninami.

Hledáte nápad na chutnou pomazánku na chléb? Vezměte uzenou rybu a 3 jednoduché ingredience a za chvilku překvapíte rodinu neobvyklou chutí zdravé pomazánky na sendviče.

Tato rybí pomazánka je chutí mého dětství. Recept je jednoduchý a určitě se k němu budete často vracet. Pomazánka na chléb je nejen chutná, ale také bohatá na zdravé tuky, bílkoviny a vitamíny. Je to skvělá alternativa k uzeninám a sýrům k snídani nebo večeři a její příprava trvá doslova minutu.

Za 10 minut připravím rybí pomazánku, jako dělávala máma. Rodina ji upřednostňuje před uzeninami.

Jaká uzená ryba je vhodná pro pastu na sendviče?

Pro pastu je vhodná jak uzená mořská, tak i sladkovodní ryba. Tradičně se připravuje zejména z uzené makrely, ale skvěle se hodí i jiné druhy ryb, například treska, platýs, sleď, platýs bělokřídlý, okoun mořský, úhoř, losos, šproty, síh, kapr, pstruh a candát. Výběr je opravdu velký, takže si můžete bez problémů vybrat uzenou rybu podle svých individuálních preferencí (včetně obsahu tuku). Já používám makrelu, která obsahuje hodně tuku (asi 10-13 g na 100 g), ale jedná se hlavně o prospěšné omega-3 kyseliny.

Jak připravit pastu z uzené ryby? Krok za krokem

Za 10 minut připravím rybí pomazánku, jako dělávala máma. Rodina ji upřednostňuje před uzeninami.

Příprava pasty z uzené ryby je velmi jednoduchá a zabere jen pár minut. Odstraním z ryby kůži, vyndám kosti a maso rozdrtím vidličkou. Pokud má ryba hodně tenkých a ostrých kostí, můžete ji rozdrtit v mixéru, aby vám nebránily v vychutnání chuti sendvičů.

K uzené rybě přidávám 3 ingredience: vařená vejce, šalotku nebo zelenou cibuli a trochu majonézy, která spojuje ingredience a dodává pastě krémovou konzistenci. Majonézu lze nahradit například smetanovým sýrem nebo hustým jogurtem, ale také ji lze vynechat a přidat trochu olivového oleje nebo rostlinného oleje s neutrální chutí. Hotovou pastu na sendviče dochutím čerstvě mletým pepřem. Sůl nepřidávám, protože většina uzených ryb má slanou chuť.

Recept: Pasta ze uzené ryby

Je to skvělá přísada do různých druhů pečiva.

Ingredience

  • 1 velká uzená makrela
  • 3 vejce, uvařená natvrdo
  • malý svazek zelené cibule
  • 1 lžíce majonézy
  • pepř

Navíc

  • petrželka na ozdobu

Za 10 minut připravím rybí pomazánku, jako dělávala máma. Rodina ji upřednostňuje před uzeninami.

Způsob přípravy

  1. Příprava ryby. Sejměte kůži ze uzené ryby a odstraňte kosti. Maso přendejte do misky a rozdrťte vidličkou.
  2. Příprava přísad. Oloupejte vejce a nakrájejte je na kostky, nastrouhejte na hrubém struhadle nebo rozmačkejte vidličkou. Nakrájejte zelenou cibuli na jemno. Tip: další přísady do paštiky ze uzené ryby – například nakrájený pórek, nakrájená šalotka/červená cibule, nakrájený nakládaný/konzervovaný okurka, nakrájená paprika, nakrájené sušené rajčata, nastrouhaný tvaroh, nakrájený kopr.
  3. Příprava. Smíchejte uzenou rybu s vejci, zelenou cibulkou a majonézou. Dochuťte pomazánku na sendviče čerstvě mletým pepřem podle chuti.