Přeskočit na obsah

Díky této technice bude jakékoli kynuté těsto měkčí! Takto se správně hněte těsto, to by se měl naučit každý.

Kynuté těsto bude ideální, pokud budou všechny ingredience mít pokojovou teplotu, ale je také důležité ho hnětet po potřebnou dobu a nechat odpočinout. Těsto s kvasnicemi bude ještě vzdušnější a měkčí, pokud ho vyšleháte. Ukážeme vám, o jakou techniku se jedná a jak ji zvládnout!

Válení je jednoduchá činnost, kterou lze nazvat kroucením těsta. Tato technika je nezbytná v případě, že z velkého množství těsta chceme udělat několik malých housek. Při přípravě housek a preclíků z velkého množství těsta je nutné oddělit malé kousky, ale aby malé housky měly hezký tvar a struktura lepku v těstě se po rozdělení obnovila, je nutné těsto rozválit!

Díky této technice bude jakékoli kynuté těsto měkčí! Takto se správně hněte těsto, to by se měl naučit každý.
kynuté těsto

Díky rozválení se těsto stane měkkým, vzdušným a krásným.

Rozválení nebo kroucení těsta lze provádět rukama nebo na prkénku. Vezměte odtržený nebo odříznutý kousek těsta do rukou, složte ho a přitlačte okraje k středu, až vznikne kulovitý tvar.

Poté těsto otočte vzhůru nohama, položte ho na dlaň nebo na desku posypanou moukou a druhou dlaní, ohnutou v lokti, provádějte kruhové pohyby a současně jemně tlačíte na kuličku. Poté těsto zakryjte a nechte odpočinout alespoň 15 minut, dokud se neobnoví struktura lepku, poté můžete znovu začít pracovat.

Takto získáte ideální těsto

Jedním z nejdůležitějších tipů, které lze při přípravě těsta dát, je vyndat všechny ingredience z lednice nebo spíže několik hodin předem. Nechte mouku, vejce, droždí a tuk (máslo, sádlo, rostlinný olej) ohřát na pokojovou teplotu. Je to nutné, protože studené ingredience zpomalují působení droždí a těsto pak kyne pomaleji a s větší námahou.

Díky této technice bude jakékoli kynuté těsto měkčí! Takto se správně hněte těsto, to by se měl naučit každý.
kynuté těsto

Dalším důležitým trikem při přípravě kynutého těsta je nešetřit na hnětení. Ať už těsto hněteme ručně nebo pomocí stroje, věnujeme tomu čas, který může trvat 10-15 minut nebo i déle. Pokud je těsto lepkavé, nepřidávejte hned mouku, nepřidávejte do těsta zbytečně mouku, protože dlouhé hnětení zajistí hladký povrch a krásné těsto.