Kynuté těsto bude ideální, pokud budou všechny ingredience mít pokojovou teplotu, ale je také důležité ho hnětet po potřebnou dobu a nechat odpočinout. Těsto s kvasnicemi bude ještě vzdušnější a měkčí, pokud ho vyšleháte. Ukážeme vám, o jakou techniku se jedná a jak ji zvládnout!
Válení je jednoduchá činnost, kterou lze nazvat kroucením těsta. Tato technika je nezbytná v případě, že z velkého množství těsta chceme udělat několik malých housek. Při přípravě housek a preclíků z velkého množství těsta je nutné oddělit malé kousky, ale aby malé housky měly hezký tvar a struktura lepku v těstě se po rozdělení obnovila, je nutné těsto rozválit!

Díky rozválení se těsto stane měkkým, vzdušným a krásným.
Rozválení nebo kroucení těsta lze provádět rukama nebo na prkénku. Vezměte odtržený nebo odříznutý kousek těsta do rukou, složte ho a přitlačte okraje k středu, až vznikne kulovitý tvar.
Poté těsto otočte vzhůru nohama, položte ho na dlaň nebo na desku posypanou moukou a druhou dlaní, ohnutou v lokti, provádějte kruhové pohyby a současně jemně tlačíte na kuličku. Poté těsto zakryjte a nechte odpočinout alespoň 15 minut, dokud se neobnoví struktura lepku, poté můžete znovu začít pracovat.
Takto získáte ideální těsto
Jedním z nejdůležitějších tipů, které lze při přípravě těsta dát, je vyndat všechny ingredience z lednice nebo spíže několik hodin předem. Nechte mouku, vejce, droždí a tuk (máslo, sádlo, rostlinný olej) ohřát na pokojovou teplotu. Je to nutné, protože studené ingredience zpomalují působení droždí a těsto pak kyne pomaleji a s větší námahou.

Dalším důležitým trikem při přípravě kynutého těsta je nešetřit na hnětení. Ať už těsto hněteme ručně nebo pomocí stroje, věnujeme tomu čas, který může trvat 10-15 minut nebo i déle. Pokud je těsto lepkavé, nepřidávejte hned mouku, nepřidávejte do těsta zbytečně mouku, protože dlouhé hnětení zajistí hladký povrch a krásné těsto.