Obyčejný dortík s čokoládovým krémem? Ne tak docela – je to ideální kombinace sladkosti s ovocnou příchutí. Je tak chutný, že se nemůžete omezit na jednu porci. Navíc se dá připravit bez pečení.
Dort bez pečení s krémem na bázi šlehačky s mléčnou nebo hořkou čokoládou – opravdová lahůdka. Zvláště pokud k němu přidáte velkou porci nutelly – domácí nebo kupované. Navíc mezi sušenkami je schovaná sladkokyselá marmeláda, která skvěle vyvažuje krémovou sladkost ostatních ingrediencí.
Jak připravit domácí nutellu?
Příprava vlastní nutelly je skvělou alternativou k hotovým výrobkům z obchodu. Domácí krém neobsahuje konzervanty ani palmový olej a jeho chuť lze přizpůsobit podle vlastních preferencí. Nejčastěji se používají lesní ořechy, kakao, mléko, cukr a rostlinný olej, přičemž domácí verze umožňuje kontrolovat množství cukru a tuku.
Nejprve je nutné ořechy opražit na suché pánvi a poté je důkladně rozemlít pomocí mixéru. Poté přidejte ostatní ingredience a míchejte, dokud nedosáhnete požadované krémové konzistence. Domácí nutella se dá uchovávat v lednici několik dní.
Recept na čokoládový dort s nutellou bez pečení
Dezert lze také připravit na světlých sušenkách.
Ingredience:
- 2 balení kakaových sušenek,
- 4 čajové lžičky želatiny,
- 60 ml teplé vody,
- 700 ml smetany 30 nebo 36 %,
- 2 lžíce moučkového cukru,
- 100 g hořké čokolády,
- 200 g krému typu nutella,
- 200 g rybízového džemu,
- 50 g dezertní čokolády na ozdobu.
Způsob přípravy:
- Velkou čtvercovou nebo obdélníkovou formu vyložte papírem na pečení. Na dno položte sušenky vedle sebe.
- V misce připravte želatinu – zalijte ji teplou vodou (ne vroucí), důkladně promíchejte a nechte zcela vychladnout.
- Mezitím rozpusťte čokoládu ve vodní lázni.
- Poté šlehejte smetanu mixérem do husté konzistence a poté tenkým proudem přilijte vychladlou želatinu. Důkladně promíchejte.
- Rozdělte krém na dvě části. Jednu smíchejte s moučkovým cukrem a druhou s rozpuštěnou (a vychladlou) čokoládou a nutellou.
- Na piškoty naneste čokoládový krém a přikryjte druhou vrstvou piškotů.
- Nyní rozetřete po povrchu vrstvu rybízového džemu a znovu přikryjte piškoty.
- Na vrch naneste světlý krém ze šlehačky.
- Posypte nastrouhanou hořkou čokoládou.