Přeskočit na obsah

Vydatný oběd za 10 minut? Takto připravuji bezmasé ragú, které vás nadchne svou chutí

Vydatné, voňavé, chutné a hotové za pár minut. Je to jedno z těch jídel, které mě „zachraňují“, když nemám čas ani nápady na oběd. Nadchne vás svou chutí a jednoduchostí. Vyzkoušejte ho a také si ho zamilujete.

Kručení v břiše vám stále hlasitěji připomíná, že je třeba uvařit oběd, ale vy se vám vůbec nechce stát u sporáku? V takových situacích neběžím do obchodu pro hotové jídlo. Také si neobjednávám nic s sebou. Volím jiné, mnohem zdravější a lepší řešení – recept na expresní ragú. Připraví se za 10 minut z několika jednoduchých a levných ingrediencí a zasytí na dlouho. To vše díky jednomu dobře známému, ale podceňovanému produktu. Zjistěte podrobnosti.

Vydatný oběd za 10 minut? Takto připravuji bezmasé ragú, které vás nadchne svou chutí

Jak připravit expresní ragú bez masa?

Největší „síla“ tohoto jídla spočívá v jeho jednoduchosti. K jeho přípravě budete potřebovat jen několik surovin. Ty lze bez problémů sehnat ve většině obchodů s potravinami a supermarketů. Základem tohoto jedinečného ragú není maso, ale konzervovaný cizrna v kombinaci s kokosovým mlékem a rajčatovou passatou. Jídlo doplňují koření, konkrétně sladká paprika, kari a garam masala. Samozřejmě vám nic nebrání v tom, abyste tuto sadu přísad změnili. Můžete přidat například česnek, chilli, uzenou španělskou papriku, mletý pepř, tymián, provensálské bylinky nebo nasekanou petržel. Pokud chcete, aby bylo jídlo ještě sytější, přidejte do něj papriku, cuketu, cibuli nebo mrkev. Vše záleží na vašich chutích a preferencích.

Recept:Guláš z cizrny

Je snadný na přípravu a dlouho zasytí, i když neobsahuje maso.

Ingredience

  • 480 g cizrny v plechovce
  • 400 ml kokosového mléka
  • 500 ml rajčatové passaty

Dále

  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička sladkého pepře
  • 1 čajová lžička garam masala
  • 1/2 čajové lžičky kari

Vydatný oběd za 10 minut? Takto připravuji bezmasé ragú, které vás nadchne svou chutí

Způsob přípravy

  1. Příprava ingrediencí. Cizrnu scedíme a opláchneme pod tekoucí vodou.
  2. Smíchání ingrediencí. Cizrnu vložte do hrnce, přidejte kokosové mléko a rajčatovou passatu. Hrnec postavte na sporák nastavený na nízký výkon. Vše dochuťte a promíchejte.
  3. Příprava ragú. Vařte vše na středním výkonu sporáku asi 10 minut, dokud ragú nezhoustne a nezíská požadovanou konzistenci.
  4. Podávání ragú. Ragú můžete podávat s chlebem, rýží nebo kaší.

Proč je dobré jíst cizrnu?

Cizrna je zdrojem mnoha cenných živin. Obsahuje mimo jiné bílkoviny a vlákninu, které regulují činnost trávicího traktu a zároveň napomáhají hubnutí. Obsahuje také mikroelementy důležité pro správné fungování organismu, jako je hořčík, fosfor, vápník a draslík. Konzumace cizrny proto má pozitivní vliv na činnost kardiovaskulárního systému. Snižuje krevní tlak a nepřímo snižuje riziko vzniku aterosklerózy nebo mrtvice.