Mandlový koláč s hruškami – lahodný a zároveň domácí dezert, který se skvěle hodí k šálku kávy nebo čaje.
Podzimní smíšený koláč se snadno připravuje a nejlépe se podává ve formě dortu. Pokud chcete ještě více zdůraznit aroma charakteristické pro toto roční období, přidejte do těsta kardamom nebo strouhaný zázvor a hřebíček. Příprava dortu je jednoduchá, je ideální pro všední dny, ale protože je velmi efektní, můžete ho nabídnout i jako slavnostní dezert.

Karamelizujte hrušky!
Pokud chcete dortu dodat trochu šmrnc, nakrájejte hrušky podle svého uvážení na kousky a osmažte je na malém množství oleje a cukru, dokud nebudou mírně karamelizované.
Podzimní mandlovo-hruškový dort
Ingredience pro formu o průměru 20 cm
- 4 hrušky
- 150 g měkkého másla
- 100 g cukru
- 3 vejce
- 1 lžíce řeckého jogurtu
- 2 lžíce vanilkového extraktu
- 100 g mouky
- 150 g mandlové mouky
- 1 špetka soli
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- Doba přípravy: 30 minut
- Doba pečení: 20 minut

Příprava
Hrušky oloupejte a nakrájejte podle libosti.
Měkké máslo smíchejte s cukrem do pěny, přidejte vejce, jogurt a vanilkový extrakt.
Prosijte mouku do mísy, přidejte mandlovou mouku, sůl, prášek do pečiva a skořici. Poté smíchejte moučnou směs s vaječnou směsí. (Pokud se těsto špatně míchá, přidejte 1–2 lžíce jogurtu).
Formu na dort vyložte pečícím papírem a vložte do ní těsto.
Na těsto rozložte hrušky a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte, dokud špejle nebude suchá (30–40 minut).
Hotový dort posypte moučkovým cukrem.