Jemné těsto, šťavnaté švestky a nebeská skořicová drobenka nahoře: tento švestkový koláč je nejchutnějším podzimním dezertem, který snadno připraví každý.
V tomto období je prostě nemožné odolat dobrému švestkovému koláči. Následující recept je nejen rychlý a jednoduchý, ale také se zaručeně stane oblíbeným pro celou rodinu: těsto je jemné, náplň šťavnatá a to vše je korunováno křupavou skořicovou drobenkou.

Ingredience (na formu o průměru 26 cm):
Na těsto:
- 250 g pšeničné mouky
- 120 g studeného másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
Na náplň:
- asi 600 g švestek
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce strouhanky
Na drobenku:
- 120 g mouky
- 80 g másla
- 80 g cukru
- 1 lžička skořice
Smetanový koláč s křupavým těstem a skořicovou drobenkou (Foto: Getty Images)

Příprava
- Na těsto smíchejte mouku s vychlazeným máslem, přidejte moučkový cukr, vejce a špetku soli. Rychlými pohyby promíchejte, zabalte do fólie a vložte do lednice minimálně na půl hodiny.
- Švestky zbavte pecek a nakrájejte na čtvrtiny. Smíchejte je s cukrem, skořicí a posypte malým množstvím strouhanky, aby těsto nezměklo.
- Ingredience na drobenku rychle promíchejte a odložte stranou.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Odleželé těsto rozválejte a vložte do formy. Posypte strouhankou, rozložte švestky s skořicí a rovnoměrně rozprostřete drobenku.
- Pečte 35-40 minut do zlatova.
- Nejlepší je vychlazený, posypaný moučkovým cukrem, ale ani druhý den neztrácí svou šťavnatost.
Tento koláč je sám o sobě dokonalý, ale s kopečkem vanilkové zmrzliny se stane opravdovým svátečním dezertem.