Recept na tyto palačinky byl převzat z babiččina sešitu. Můžete jej použít k přípravě podzimních palačinek s jablky nebo švestkami. Rostou jako bláznivé a krásně se opékají na pánvi, i bez přidaného tuku.
Nadýchané palačinky můžete připravit o víkendu, dát je dětem do krabičky na svačinu nebo si je vzít s sebou na podzimní procházku. Chcete-li voňavé přísady, přidejte zrna vanilkového lusku a špetku skořice. Palačinky můžete smažit přímo s ovocem nebo podávat s ovocným salátem nebo pěnou.
Proč jsou palačinky tak nadýchané?
Ukázalo se, že ocet a jedlá soda tvoří ideální dvojici nejen pro úklid, ale také se skvěle hodí k nadýchání těsta. Když se kyselé mléko setká s jedlou sodou, dochází k chemické reakci, při které vzniká oxid uhličitý.
Během smažení se vzduchové bubliny ještě více rozšiřují, což vede k efektu velmi nadýchaných palačinek. Kromě toho rozpuštěné máslo změkčuje těsto, usnadňuje rovnoměrné kynutí a zlepšuje chuť palačinek.
Recept na nadýchané palačinky
Místo mléka s octem nebo citronovou šťávou můžete přidat přírodní kyselé mléko nebo podmáslí, které působí na sodu velmi podobným způsobem.
Ingredience:
- 185 ml mléka,
- 2 lžíce octa nebo citronové šťávy,
- 1 vejce,
- 2 lžíce rozpuštěného másla,
- 1 šálek mouky.
- 1,5 čajové lžičky jedlé sody,
- 3 lžíce cukru,
- špetka soli.
Způsob přípravy:
- Do misky nalijte mléko a smíchejte s dvěma lžícemi octa. Nechte 5 minut odstát.
- Poté přidejte vejce a tekuté máslo. Vše rozšlehejte mixérem.
- Do samostatné mísy prosejte mouku a smíchejte s jedlou sodou, cukrem a špetkou soli.
- Smíchejte ingredience z obou misek a promíchejte do hladka.
- Na pánvi rozpusťte trochu másla a palačinky osmažte dozlatova z obou stran.