Přeskočit na obsah

Místo sendvičů připravuji k večeři výživnou zapékanou pochoutku. Je to málo práce a všichni ji s chutí jedí.

Kdo řekl, že k večeři je třeba jíst sendviče? V tuto denní dobu se snažím podávat něco teplého. Tato zapékaná pochoutka z těstovin je velmi dobrá volba. Nevyžaduje mnoho práce a všem chutná.

Moje rodina miluje teplé večeře. Proto mám v zásobě několik osvědčených jídel. Střídám je každých pár dní, aby byla večeře pestřejší. Velmi oblíbená je například těstovinová zapékaná. Její příprava není náročná, je sytá, snadno stravitelná a velmi chutná.

Místo sendvičů připravuji k večeři výživnou zapékanou pochoutku. Je to málo práce a všichni ji s chutí jedí.

Jak uvařit těstoviny na zapečený pokrm?

Na zapečený pokrm je nejlepší použít silnější těstoviny, například penne, fuji nebo mašličky. Je třeba je uvařit al dente, tedy tak, aby zůstaly mírně tvrdé. Díky tomu bude po 20-30 minutách v troubě pružná a chutná. Takové těstoviny jsou také lehčí pro žaludek než převařené. Po uvaření a scezení by se těstoviny neměly propláchnout studenou vodou, protože pak se lépe spojí s ostatními ingrediencemi.

Jak připravit výživný těstovinový nákyp k večeři?

Tento výživný nákyp je založen na těstovinách. Na jeho vysokou výživnou hodnotu však mají velký vliv také ostatní přísady. A to mleté maso, zelenina a žlutý sýr. Maso osmažím s cibulí, poté ho podliju passatou a dochutím. Do zapékací misky ho vrstvím s těstovinami. Na vrch přidám nakrájenou zeleninu a nastrouhaný sýr. Po asi 25 minutách pečení se ingredience promění v lahodné jídlo.

Recept: Těstovinový nákyp k večeři

Výživný nákyp z těstovin, mletého masa, zeleniny a sýra.

Ingredience

  • 250 g velkých těstovin (furnese, penne nebo trubičky)
  • 400 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g rajčatové passaty nebo konzervovaných rajčat
  • 1 čajová lžička provensálských bylinek
  • ½ čajové lžičky sladkého pepře
  • sůl, pepř
  • 1 malá cuketa
  • červená cibule
  • hrozen cherry rajčat
  • 100 g strouhaného sýra

Místo sendvičů připravuji k večeři výživnou zapékanou pochoutku. Je to málo práce a všichni ji s chutí jedí.

Způsob přípravy

  1. Příprava ingrediencí. Těstoviny uvařte al dente v osolené vodě, sceďte vodu. Cibuli nakrájejte, osmažte na oleji. Přidejte mleté maso, osmažte. Přidejte nakrájený česnek, osmažte. Přilijte passatu, duste asi 10 minut, dochuťte podle chuti.
  2. Skládání vrstev.Rajčata rozkrojte na poloviny, cibuli nakrájejte na kroužky a cuketu na tenké plátky. Žáruvzdornou nádobu vymastěte olejem. Nasypte do něj polovinu těstovin, přidejte polovinu masa, přikryjte zbývajícími těstovinami a masem. Nahoru položte zeleninu, posypte strouhaným sýrem.
  3. Pečení. Formu s vrstvami ingrediencí vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Pečte asi 25 minut, dokud sýr nezhnědne.

Výživnější verze makarónového zapečení

Podobnou, ale ještě výživnější verzi tohoto zapečení někdy podávám k obědu. Liší se především omáčkou, kterou ingredience polévám. Jedná se o bešamelovou omáčku, tedy omáčku připravenou z světlé zálivky a mléka. Touto omáčkou pokryju ostatní ingredience, posypu strouhaným sýrem a vložím do trouby. Tato omáčka dodává zapečené mase šťavnatost a sametovou konzistenci. Je však poměrně kalorická a těžká, proto ji večer vyhýbám.