Nakládané houby jsou skvělým doplňkem k sendvičům, salátům nebo sýrovým a uzeninovým plátkům. Jsou vynikající předkrm na jakékoli večírky a akce. Jsou snadné na přípravu a lze je konzumovat již po 3 dnech. Mají velmi výraznou chuť, jsou silně kyselé a mírně pikantní.
Obsah:
- Recept na nakládané žampiony
- Jak připravit nakládané žampiony?
K nakládání lze použít mnoho druhů zeleniny, jako jsou papriky, okurky, cibule nebo řepa. Houby v octové marinádě jsou však delikatesou, kterou miluje mnoho lidí. Pokud patříte mezi ně, připravte si marinované žampiony. Kromě malých hub budete potřebovat také mrkev, olej, jablečný ocet a koření. Sklenici těchto domácích lahůdek je dobré mít po ruce při přípravě svátečních pokrmů, například salátů nebo kanapek.
Recept na marinované žampiony
K přípravě tohoto receptu budete potřebovat:
- 1,5 kg malých žampionů,
- 1 mrkev,
- 70 ml řepkového oleje,
- 70 ml jablečného octa,
- 70 ml vinného octa,
- 1 velkou cibuli,
- 2 stroužky česneku,
- 5 zrn bílého pepře,
- 1 lžíci nasekaného kopru,
- 1 lžíci soli,
- 2 bobkové listy.
Jak připravit nakládané žampiony?
Žampiony velmi dobře očistěte. Odřízněte nožičky a ponechte pouze malou část pod kloboučkem.
Cibuli nakrájejte na tenké proužky a mrkev na kostičky.
Do sterilizovaných čistých sklenic nejprve vložte zrna pepře a kousky bobkových listů, poté rovnoměrně rozložte houby a mrkev. Nahoru přidejte trochu kopru.
V hrnci smíchejte olivový olej, ocet, sůl a nakrájenou cibuli. Přiveďte k varu a míchejte, dokud se sůl nerozpustí. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
Nejprve dejte cibuli na vrch sklenice a poté houby zalijte tekutinou z hrnce. Nahoře nechte asi 5 mm volného prostoru.
Sklenice pevně uzavřete a nechte vychladnout. Skladujte v lednici.
Pokud chcete konzervy skladovat ve spíži, je nutné je pasterizovat. Vložte sklenice do hrnce s látkou na dně. Zalijte je vodou asi do ¾ a vařte asi 20 minut. Vyjměte a nechte úplně vychladnout.
Nakládané houby jsou připravené k použití za 3 dny. Spotřebujte do 6 měsíců po pasterizaci.