Lahodné muffiny: recepty pro každou příležitost. Muffiny jsou ideální pro malou přestávku, snadno se přepravují, krásně vypadají a skvěle chutnají. Zde najdete chutné recepty na muffiny.
Jak připravit muffiny?
Sladká varianta
K kulinářskému štěstí stačí jen několik ingrediencí: pro základní recept na sladké muffiny budete potřebovat mouku, prášek do pečiva nebo jedlou sodu, aby těsto bylo krásné a nadýchané, cukr, mléko, máslo, vejce a trochu soli.
Podle chuti můžete do těsta přidat například kousky čokolády, kakao nebo ovoce, jako jsou třešně, bobule, jablka nebo mandarinky, a také ořechy.
Ti, kteří chtějí více experimentovat, mohou také použít koření: skořice dodá zimní kořeněnou chuť, zázvor přidá malým koláčkům příjemnou svěžest, vanilka zajistí aromatickou teplo a kardamom nebo hřebíček doplní chuť muffinů. Fantazii se meze nekladou.
Slaná verze
Muffiny jsou vynikající nejen v sladké, ale i ve slané variantě. Jako syté jídlo se stávají oblíbenou pochoutkou na večírcích nebo se mohou podávat k brunchu. Ale jak péct slané muffiny?
Nesladké těsto nebo bramborové těsto obohaťte slanými ingrediencemi. Sušené rajčata, paprika, slanina nebo sýr dodají slaným muffinům sytou chuť.
Muffiny lze kombinovat různými způsoby: tyto jsou korunovány vrcholem z rybízového bezé.

Kdo je vynalezl?
Muffiny pocházejí z Velké Británie a původně se připravovaly z kynutého těsta. V 19. století se muffiny dostaly do Severní Ameriky prostřednictvím emigrantů. Tam se muffiny přestaly připravovat z kynutého těsta a začaly se připravovat z těsta.
Tipy na pečení muffinů
S našimi recepty a tipy budou muffiny nadýchané a budou mít vynikající chuť!
- Nejprve smíchejte suché ingredience.
- Poté smíchejte tekuté ingredience a přidejte je k suchým. Těsto bude krásné a nadýchané.
- Těsto rychle promíchejte vidličkou nebo dřevěnou lžící, aby bylo nadýchané.
- Míchejte ručně, ne mixérem, aby těsto bylo vzdušné.
- Podle chuti přidejte kousky čokolády, ovoce nebo jiné ingredience.
- Lžící rozdělte těsto do muffinových forem vyložených papírovými košíčky (těsně pod okraj) a pečte podle receptu.
- Podle receptu se muffiny pečou asi 20-30 minut v troubě při teplotě 180-200 stupňů na střední úrovni. Po upečení nechte muffiny vychladnout ve formách. Poté je lze snadno vyjmout z forem.
Zdobení a poleva
Muffiny můžete ozdobit podle svého uvážení. Sladké muffiny se dobře hodí k čokoládové nebo citronové polevě. Na ni můžete přidat barevné čokoládové dražé, posypku, marshmallows, ořechy nebo marmeládové medvídky. Velmi chutná je také meruňková poleva v kombinaci s ovocem.
Pokud jste upekli slané muffiny, hodí se k nim šťavnatá poleva z crème fraîche a lososa nebo zeleniny.
Kdy nanášet polevu na muffiny?
Aby čokoládová nebo citronová poleva dobře držela, měla by se nanášet až po vychladnutí muffinů. Nechte muffiny vychladnout na mřížce na dorty a poté se pusťte do přípravy polevy. Pro čokoládovou polevu rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a poté ji naneste na muffiny.
Citronová poleva se připravuje z moučkového cukru, vody a samozřejmě citronové šťávy. Stačí prosít moučkový cukr do misky a smíchat s citronovou šťávou, aby vznikla hustá hmota. Na citronovou polevu budete potřebovat následující ingredience:
- 200 g moučkového cukru
- 1–2 lžíce citronové šťávy

Kde lze muffiny skladovat?
Jakmile muffiny s polevou vychladnou, lze je dobře zabalit, například do krabice, a skladovat při pokojové teplotě. Takto vydrží asi 2–3 dny. Pokud si chcete muffiny vychutnat teplé, můžete je před konzumací mírně ohřát v troubě – samozřejmě pouze muffiny bez polevy, jinak by se dekorativní poleva mohla roztavit. V závislosti na druhu muffiny lze také zmrazit a v případě potřeby rozmrazit.