Přeskočit na obsah

Muffiny: recept a tipy

Lahodné muffiny: recepty pro každou příležitost. Muffiny jsou ideální pro malou přestávku, snadno se přepravují, krásně vypadají a skvěle chutnají. Zde najdete chutné recepty na muffiny.

Jak připravit muffiny?

Sladká varianta

K kulinářskému štěstí stačí jen několik ingrediencí: pro základní recept na sladké muffiny budete potřebovat mouku, prášek do pečiva nebo jedlou sodu, aby těsto bylo krásné a nadýchané, cukr, mléko, máslo, vejce a trochu soli.

Podle chuti můžete do těsta přidat například kousky čokolády, kakao nebo ovoce, jako jsou třešně, bobule, jablka nebo mandarinky, a také ořechy.

Ti, kteří chtějí více experimentovat, mohou také použít koření: skořice dodá zimní kořeněnou chuť, zázvor přidá malým koláčkům příjemnou svěžest, vanilka zajistí aromatickou teplo a kardamom nebo hřebíček doplní chuť muffinů. Fantazii se meze nekladou.

Slaná verze

Muffiny jsou vynikající nejen v sladké, ale i ve slané variantě. Jako syté jídlo se stávají oblíbenou pochoutkou na večírcích nebo se mohou podávat k brunchu. Ale jak péct slané muffiny?

Nesladké těsto nebo bramborové těsto obohaťte slanými ingrediencemi. Sušené rajčata, paprika, slanina nebo sýr dodají slaným muffinům sytou chuť.

Muffiny lze kombinovat různými způsoby: tyto jsou korunovány vrcholem z rybízového bezé.

Muffiny: recept a tipy
Muffiny

Kdo je vynalezl?

Muffiny pocházejí z Velké Británie a původně se připravovaly z kynutého těsta. V 19. století se muffiny dostaly do Severní Ameriky prostřednictvím emigrantů. Tam se muffiny přestaly připravovat z kynutého těsta a začaly se připravovat z těsta.

Tipy na pečení muffinů

S našimi recepty a tipy budou muffiny nadýchané a budou mít vynikající chuť!

  • Nejprve smíchejte suché ingredience.
  • Poté smíchejte tekuté ingredience a přidejte je k suchým. Těsto bude krásné a nadýchané.
  • Těsto rychle promíchejte vidličkou nebo dřevěnou lžící, aby bylo nadýchané.
  • Míchejte ručně, ne mixérem, aby těsto bylo vzdušné.
  • Podle chuti přidejte kousky čokolády, ovoce nebo jiné ingredience.
  • Lžící rozdělte těsto do muffinových forem vyložených papírovými košíčky (těsně pod okraj) a pečte podle receptu.
  • Podle receptu se muffiny pečou asi 20-30 minut v troubě při teplotě 180-200 stupňů na střední úrovni. Po upečení nechte muffiny vychladnout ve formách. Poté je lze snadno vyjmout z forem.

Zdobení a poleva

Muffiny můžete ozdobit podle svého uvážení. Sladké muffiny se dobře hodí k čokoládové nebo citronové polevě. Na ni můžete přidat barevné čokoládové dražé, posypku, marshmallows, ořechy nebo marmeládové medvídky. Velmi chutná je také meruňková poleva v kombinaci s ovocem.

Pokud jste upekli slané muffiny, hodí se k nim šťavnatá poleva z crème fraîche a lososa nebo zeleniny.

Kdy nanášet polevu na muffiny?

Aby čokoládová nebo citronová poleva dobře držela, měla by se nanášet až po vychladnutí muffinů. Nechte muffiny vychladnout na mřížce na dorty a poté se pusťte do přípravy polevy. Pro čokoládovou polevu rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a poté ji naneste na muffiny.

Citronová poleva se připravuje z moučkového cukru, vody a samozřejmě citronové šťávy. Stačí prosít moučkový cukr do misky a smíchat s citronovou šťávou, aby vznikla hustá hmota. Na citronovou polevu budete potřebovat následující ingredience:

  • 200 g moučkového cukru
  • 1–2 lžíce citronové šťávy
Muffiny: recept a tipy
Muffiny

Kde lze muffiny skladovat?

Jakmile muffiny s polevou vychladnou, lze je dobře zabalit, například do krabice, a skladovat při pokojové teplotě. Takto vydrží asi 2–3 dny. Pokud si chcete muffiny vychutnat teplé, můžete je před konzumací mírně ohřát v troubě – samozřejmě pouze muffiny bez polevy, jinak by se dekorativní poleva mohla roztavit. V závislosti na druhu muffiny lze také zmrazit a v případě potřeby rozmrazit.