Příprava sushi doma je snadná a zvládne ji každý. S našimi radami a recepty si můžete připravit malé rýžové rolky s mořskými řasami, zeleninou a rybou.
Co je to sushi?
Sushi je pravděpodobně nejznámější japonské jídlo. Malé rolky nebo kuličky se připravují z mírně okyseleného rýže, syrové nebo vařené ryby a různých druhů zeleniny, stejně jako z listů mořských řas nori. Sushi si můžete připravit i doma.
Jak připravit sushi doma
Jak připravit maki-sushi
S vhodnými ingrediencemi a potřebnými nástroji můžete snadno připravit domácí sushi. Kromě hotového rýže na sushi budete potřebovat různé náplně.
Zeleninu a ryby je třeba nakrájet ostrým nožem na co nejtenčí proužky, aby se daly snadno vložit do rýžových rolí. K přípravě maki sushi nebo kalifornských rolí budete také potřebovat bambusovou rohož (makisu). Tu lze zakoupit v asijských obchodech s potravinami.
Krok za krokem k dokonalé sushi rolce.
Tip: Mezi rýži a bambusovou rohožkou položte vrstvu potravinářské fólie, aby se rýže nelepila na rohožku.
- Nori řasy rozkrojte na polovinu nebo nechte celé a položte lesklou stranou dolů na bambusovou rohož.
- Rýži rozložte na list mořské řasy vrstvou o tloušťce asi 1 cm, přičemž nahoře nechte 2 cm a po stranách 1 cm volného místa.
Tip: Navlhčete si ruce octovou vodou, aby rýže méně přilnavá.
- Nyní můžete rolku naplnit: naplňte spodní třetinu rolky příčně, například proužky lososa nebo okurky. Podle chuti můžete na rýži také natřít trochu wasabi. Pozor: je velmi pálivé!
- S mírným tlakem pomocí bambusové podložky stočte list nori kolem náplně. Rolku ještě jednou přitlačte a velkým, velmi ostrým nožem nakrájejte na stejné kousky. Aby byly kousky stejné velikosti, nejprve rolku rozkrojte na polovinu, obě poloviny položte vedle sebe a znovu rozkrojte na polovinu. Pokračujte, dokud nerozkrojíte rolku na osm malých nebo čtyři velké kousky sushi.
Tip: nůž lehce navlhčete, aby se rolky snáze krájely. Sushi podávejte na servírovacím talíři nebo prkénku.
Příprava California Rolls
California Rolls také patří mezi maki rolky, ale liší se technikou rolování:
- Rýže se natře na bambusovou rohožku, na ni se položí list mořských řas a poté se na něj vyloží náplň. Velmi oblíbenými náplněmi jsou avokádo, okurka, surimi nebo losos. Ty se rozloží do středu a podle chuti se přidá trochu wasabi.
- Poté se rolka stočí pomocí bambusové rohože. Nyní je rýže zvenku a lze ji obalit sezamem nebo rybím kaviárem. Poté se také nakrájí na stejné kousky.
Připravte si nigiri sami
K přípravě nigiri sushi budete potřebovat sushi rýži, rybu a wasabi.
- Z rýže jednoduše navlhčenýma rukama vytvarujte malé podlouhlé oválné kuličky.
- Podle chuti dejte špičku nože wasabi do středu rýžové kuličky, položte na ni rybu a přitlačte.
Tip: Při přípravě sushi dodržujte hygienu: při práci se syrovou rybou je velmi důležité dodržovat čistotu. Pracovní plochy a krájecí desky musí být naprosto čisté, po přípravě je nutné je umýt horkou vodou. Také nože je nutné po každém pracovním kroku očistit.
Příprava rýže na sushi
- Nasypte rýži do misky.
- Zalijte studenou vodou a důkladně propláchněte. Vodu slijte a postup opakujte, dokud voda nebude čirá. Nechte rýži okapat v cedníku, vložte do hrnce s vodou a nechte 30 minut odstát.
- Rýži přiveďte k varu na středním ohni s polootevřeným pokličkou a vařte 4 minuty. Poté vařte na mírném ohni pod pokličkou 15 minut.
- Sejměte z plotny a nechte 18 minut odstát.
- Přeneste rýži do dřevěné nebo porcelánové mísy. Lžící opatrně postupně přidávejte ocet. Pokud je to možné, rýži zpracovávejte, dokud je ještě teplá.

Ingredience a nástroje
K přípravě sushi budete potřebovat několik základních ingrediencí, jako je rýže, wasabi, sójová omáčka a rýžový ocet.
Co je potřeba k přípravě sushi?
K přípravě sushi budete potřebovat různé ingredience, které lze zakoupit v supermarketu, na trhu, v asijském supermarketu a u rybáře.
Ingredience:
- Kulatý rýže: použijte kulatý rýže z Japonska. Po uvaření se okyselí.
- Rýžový ocet: důležitý pro přípravu rýže na sushi. Ocet se vždy smíchá s malým množstvím cukru.
- Sójová omáčka: jedna ze základních složek japonské kuchyně.
- Mirin: sladké rýžové víno, které se používá pouze k vaření a dochucování pokrmů. Obsahuje asi 10 % alkoholu a mělo by se vařit velmi krátkou dobu.
- Wasabi: kořen se rozemele na pastu. Jeho hořkost, podobná hořčici, doplňuje mírně sladkou chuť rýže pro sushi. V Německu se prodává wasabi pasta.
- Nori: tyto tenké listy ze sušených mořských řas jsou nepostradatelné pro maki sushi a temaki sushi.
- Ebi: v japonštině „kreveta“.
- Gari: tenké plátky zázvoru marinované v sladkokyselém nálevu, které se jedí mezi jednotlivými sushi, aby se neutralizovala chuť.
- Maguro: v japonštině tuňák.
- Sake: japonské rýžové víno, které má vyšší obsah alkoholu než víno (15 % obj.). Lze pít studené nebo teplé.
- Shake: japonský losos.
- Sushi-zu: směs rýžového octa, cukru a soli, která dává sushi rýži charakteristickou chuť.
- Tamagoyaki: japonská omeleta
- Další druhy ryb jako náplň nebo příloha: Nejběžnějšími druhy ryb při přípravě sushi jsou losos, tuňák, makrela, okoun, sivén nebo chobotnice. Velmi vhodné jsou ale také lososová pstruh nebo platýs. Kromě toho lze použít také rychle připravené krevety, surimi (vařená, mletá a lisovaná ryba), uzeného úhoře a lososa, vařené krabí maso nebo ikru a jiné rybí jikry. Ryba musí být čerstvá a hygienicky bezvadně zpracovaná. Pokud si chcete sushi připravit sami, požádejte rybáře, aby vám dal rybu „sushi kvality“. Ryba, která zapáchá a ztratila lesk a barvu, by se neměla používat k přípravě sushi.
- Zelenina na náplň: Klasickou zeleninou pro sushi je okurka. Velmi oblíbené jsou však také avokádo, zelená cibule, cukrový hrášek, nakládaná ředkev (daikon), nakládaná dýně nebo houby shiitake.
Nástroje:
- Lžíce na rýži (Shamoji) z bambusu, pro pečlivé a opatrné míchání a překlápění. Ale hodí se i velká dřevěná nebo plastová lžíce.
- Hangiri: dřevěné nádobí ze dřeva zender, ve kterém se rýže po uvaření dochucuje octem a ochlazuje.
- Uchiwa: kulatý japonský vějíř, kterým se po uvaření ochlazuje rýže na sushi.
- Makisu: rohože na sushi, sestávající z několika svázaných bambusových tyčinek, které se používají k přípravě maki, tj. sushi rolí.
- velmi ostrý nůž
- Sushi Oke: tradiční dřevěná mísa na rýži. Po uvaření se rýže vysype do mísy, která byla předem namočena ve vodě, a pokropí se směsí rýžového octa. Poté se lžící (Shamoji) v rýži vytvoří rýhy, aby se ocet rovnoměrně rozložil. Dřevěná mísa absorbuje přebytečnou tekutinu. Tím se zabrání tomu, aby se rýže proměnila v kaši. Dobrou alternativou je velká plastová nebo nerezová mísa.
- Jako alternativu lze použít potravinovou fólii.
- Pánev na tamago: obdélníková pánev na přípravu tamagoyaki, vaječných rolí. Samozřejmě můžete použít i kulatou pánev s nepřilnavým povrchem.
- Struhadlo na wasabi: má velmi ostré čepele a jemně strouhá kořen.

Rozmanitost: druhy sushi
Sushi: různé druhy
Název Vysvětlení
Nigiri Pro nigiri sushi se rýže pro sushi ručně tvaruje do malých oválných kuliček. Na kuličku se položí proužek syrové nebo vařené ryby, mořské plody, tamagoyaki (japonský omelet) nebo kaviár.
Maki List mořské řasy nori se pokryje tenkou vrstvou sushi rýže a do spodní třetiny se vloží náplň. Řasy se pomocí bambusové rohože stočí kolem rýže a náplně a poté se nakrájí na kousky. Pro futomaki se používá celý list řasy: rolka je silnější a plnější sushi ingrediencí, nakrájí se na 8 kousků. Pro hosomaki se používá pouze polovina listu řasy, rolka je tenčí a nakrájí se na čtyři kousky.
Inside-Out role (Uramaki) nebo California-Roll Tento druh sushi se rolí stejně jako Maki Sushi, ale zde je sushi rýže zvenku a mořská řasa nori uvnitř, obklopující náplň. Často se používají i netradiční ingredience, jako je čerstvý sýr, mango nebo kuře.
Chiashi-zushi (rozházené sushi) Tato varianta sushi se připravuje velmi jednoduše: jedná se o malou misku rýže posypanou různými ingrediencemi. Klasickými ingrediencemi jsou sashimi, houby, proužky omelety a dušená mrkev.
Gunkamaki (rolky „bojová loď”) Tyto předkrmy se skládají z rýžové základny, která je například pokryta rybími jikrami. To vše je zabaleno do úzkého proužku nori.
Sasa-sushi V tomto sushi se rýže spolu s dalšími ingrediencemi vloží do bambusového listu a zabalí. Před podáváním se bambusový list otevře a ozdobí se sezamem nebo nori.
Temaki-sushi Ideální pro sushi večírky, kde si hosté sami sestavují náplň. Na nakrájené mořské řasy nori se nanese trochu rýže a na ni se přidá trochu wasabi. Mořské řasy se stočí do kužele a naplní se ingrediencemi, jako je ryba, zelenina nebo omeleta.
Sashimi Sashimi v užším smyslu nepatří k sushi, ale často se podává společně s ním. Jedná se o způsob přípravy syrové ryby: filé se nakrájí na tenké plátky a konzumuje se bez rýže.
Mezi další druhy sushi patří například inari sushi, chirashi sushi (bara sushi) a oshi sushi.
V Japonsku se sushi často jí čisté, tj. bez dalších přísad, aby se neznehodnotila jeho chuť. Každý host si může sám přidat koření u stolu. Dodatečnou chuť sushi dodává sojová omáčka, wasabi a sladkokyselý nakládaný zázvor (gari). Wasabi je velmi ostrý zelený křen. Lze jej koupit ve formě pasty nebo prášku, který si můžete namíchat sami, ve specializovaných asijských obchodech. Lze jej natřít na sushi nebo smíchat se sójovou omáčkou. Mezi jednotlivými kousky sushi se jí nakládaný zázvor.

Etiketa: jak správně vychutnat sushi
Sushi se jí hůlkami. Jíst sushi nožem a vidličkou se považuje za velký prohřešek: kdo si není jistý používáním hůlek, může v restauraci požádat o „tréninkové hůlky“. S nimi se sushi jí velmi snadno.
U stolu můžete sushi dochutit sójovou omáčkou. K tomu stačí namočit sushi rybí stranou nebo listem nori do připravených mističek. Do sójové omáčky namáčejte pouze list nori, nikoli rýži, jinak se sushi rozpadne. Alternativně můžete namočit do sójové omáčky trochu nakládaného zázvoru a pokapat jím nigiri.
K sushi se tradičně pije zelený čaj. Ale velmi dobře se k němu hodí také japonské pivo. Ti, kteří k jídlu preferují víno: k sushi se výborně hodí ryzlink.