Pijete hodně kávy a neustále přemýšlíte, jak využít kávovou sedlinu? Máme pro vás čtyři nápady!
Pokud pijete kávu každý den, víte, že po ní zůstává značné množství sedliny. Ať už pijete filtrovanou kávu nebo kávu z kávovaru, vyvařené zbytky kávy obvykle skončí v koši a nikdo se na ně ani nepodívá. Ale nemusí to tak být. Kávová sedlina je skutečně univerzální pomocník v kuchyni i v domácnosti. Zde se dozvíte, jak kávovou sedlinu využít a vytěžit z ní maximum.
Využití kávové sedliny: 4 nečekané nápady
Káva je nejoblíbenější horký nápoj. Je jasné, že zůstává hodně kávové sedliny. Jedná se o mletá kávová zrna, která se vaří horkou vodou nebo párou. Ale je mletá káva opravdu úplně uvařená? Malý test vůně ukazuje, že ne, není vyluhovaná. Stále voní kávou a má charakteristickou tmavě hnědou barvu. Není škoda ji vyhodit? Ano, myslíme si to. A protože chceme ukázat, že jsme proti plýtvání potravinami, zde jsou čtyři naše oblíbené způsoby využití kávové sedliny.

Dorty, sušenky atd.
Kávová sedlina v dortu není žádnou novinkou. Mimochodem, stejně úspěšně je můžete připravit i z již uvařené kávy. Stačí kávovou sedlinu vysušit – má tendenci rychle plesnivět – a použít podle receptu.
Suché marinády
Káva se hodí nejen do sladkých pokrmů, ale dodává pikantním pokrmům výraznou a pestrou chuť. Kromě dušených pokrmů se kávová sedlina také ideálně hodí do steakových rubů a suchých marinád na grilování. Mírně hořká chuť kávové sedliny se ideálně hodí k pikantnímu chilli a šťavnatému masu. Přidejte do marinády špetku kávové sedliny a uvidíte, že to udělá obrovský rozdíl.
Kávová sůl
Již několik let není sůl pouhou přísadou, ale základem mnoha dalších chutí. V podstatě můžete smíchat jakoukoli přísadu se solí a získat nejen slanou, ale i aromatickou chuť, kterou můžete přidat do svých pokrmů. Trendem v oblasti soli je kávová sůl. Její příprava je také snadná, pokud chcete použít kávovou sedlinu. Stačí smíchat suchou kávovou sedlinu se solí a nechat několik dní máčet.
Kávové máslo
Nejen sůl je oblíbeným nosičem, ale i aromatizovaná másla v současné době zažívají skutečný renesanci. Vaši kuchyni obohatí nejen zelené bylinkové oleje, ale i tmavé kávové oleje. Smíchejte sušenou kávovou sedlinu (100 gramů) s 250 mililitry oleje (nejlépe použijte řepkový olej s neutrální chutí), zahřejte na 80 stupňů a nechte 20 minut louhovat. Poté kávu přeceďte a olej přelijte do sterilizovaných lahví. V ledničce vydrží několik týdnů a je ideální pro dezerty nebo pro dodání výraznou chuť pokrmům z divoké zvěřiny.
Jak vidíte, použití kávové sedliny není vůbec složité. Určitě vás napadnou i další možnosti. Mimochodem: použitá kávová sedlina je bohatá na antioxidanty, které jsou v zásadě prospěšné pro vaše zdraví. Dosud však neexistují dlouhodobé studie o pozitivním vlivu kávové sedliny na lidský organismus. Proto, jako ve všem, je nejlepší konzumovat ji v umírněném množství, abyste nic nezkazili.
