Přeskočit na obsah

Kuskus: recepty a tipy

Kuskus je zdravá pochoutka, kterou lze použít v hlavních jídlech, přílohách a dokonce i v dezertech. Zde se dozvíte, co dělá tyto obilné kuličky tak zdravými, jak je připravit, a můžete vyzkoušet naše chutné recepty s kuskusem!

Naše oblíbené recepty s kuskusem

Objevte naše nejlepší recepty s kuskusem s kuřecím masem, jehněčím masem nebo vegetariánské, autentické marocké nebo jako lehké hlavní jídlo s maximálním kalorickým obsahem 450 kcal.

Správná příprava kuskusu

Kuskus se původně připravuje ve speciálním hrnci, který se nazývá couscousière. Pšeničná zrna se v ní nevaří, ale jemně se připravují v páře nad horkou vodou nebo jídlem. Kuskus, který lze koupit v supermarketech, je často předem připravený instantní produkt, který stačí zalít horkou vodou nebo vývarem a nechat několik minut bobtnat. Jak připravit kuskus na páře bez kuskusové nádoby, vysvětlíme v našem základním receptu.

Základní kuskus

Díky malému množství přidané tekutiny je kuskus obzvláště zrnitý – a zůstává takový i po opětovném ohřátí.

Vegetariánský kuskus

Kuskus a křupavá zelenina tvoří skvělý tým! Vegetariánská jídla z kuskusu si můžete vychutnat například s bohatou letní zeleninou, jako jsou cukety, papriky nebo rajčata, s ragú z hrášku a fazolí nebo s dušenou kořenovou zeleninou.

Salát z kuskusu

Ať už jde o barbecue, raut na večírku nebo vydatné hlavní jídlo: saláty z kuskusu jsou úžasně univerzální a rychle se připravují. Objevte naše nápady na saláty s hovězím steakem, ovocné s meruňkami nebo rafinované se slanými mandlemi.

Taboulé

Taboulé je salát arabské kuchyně, který se připravuje z bulguru nebo kuskusu. Taboulé tradičně obsahuje hodně petržele, zelené cibule a aromatického koření. Máta a citronová šťáva dodávají bulgurovému nebo kuskusovému salátu úžasnou svěžest.

Kuskus: recepty a tipy
Kuskus

Kuskus jako hlavní jídlo

Kuskus se skvěle hodí k hovězímu a jehněčímu masu, ale je také chutný s vepřovou kotletou a králičí nohou. Objevte například naše hovězí ragú s kuskusem, orientální papriku s mletým masem nebo jehněčí kotlety s kuskusem z brokolice.

Typickým receptem s kuskusem a drůbeží je aromatické marocké kuře. Milovníci netradičních pokrmů by měli vyzkoušet náš kuskus s melounem a pečeným kuřetem.

Ale i milovníci ryb si u nás najdou jídla z kuskusu: o tom svědčí naše recepty na sepiu s pomerančovým kuskusem, lososa v kuskusových balíčcích nebo tresku v kuskusové krustě. Která varianta vám nejvíce vyhovuje? Nechte se inspirovat našimi recepty!

Kuskus jako příloha

Kuskus se také skvěle hodí jako příloha – je vynikající alternativou k rýži a bramborám. V závislosti na jídle a chuti lze kuskus v létě připravit čerstvý a lehký s mátou, pepřem nebo barevným zelím, zatímco v zimních jídlech se kuskus dobře hodí k granátovému jablku nebo skořici.

Kuskus jako dezert

Kuskus se používá dokonce i jako dezert: co takhle kuskus s pistáciemi a mátou jako dezert nebo možná kokosový kuskus s jogurtem a rebarborou? Skvělý dezert!

Kuskus s pistáciemi, mátou a malinami

S mátou uvnitř a ořechovo-ovocným kuskusem nahoře je lehký a vzdušný a láká jako vzrušující závěr.

Kokosový kuskus

Připravený v kokosovém mléce s krémovým jogurtem a rebarborou – skvělý dezert!

Kuskus: recepty a tipy
Kuskus

Co je kuskus a proč je tak zdravý?

Kuskus pochází ze severní Afriky, přesněji z východní kuchyně, kde má stejný význam jako u nás brambory, rýže nebo těstoviny. V Maroku je to oblíbené národní jídlo, které se často jí s tajinem – typickým dušeným pokrmem této země. Jídla z kuskusu se často dochucují ras el hanoutem nebo harissou.

Samotné kousky kuskusu se skládají z mletých zrn: tradičně se tvrdá pšenice, a někdy i jiné druhy obilí, jako je ječmen nebo proso, zpracovávají na jemnou krupici, do které se přidává voda a formují se do malých kuliček. Poté se rozdrtí na kousky o velikosti asi jednoho milimetru a vysuší se.

Stejně jako jiné obilné produkty obsahuje kuskus mnoho sacharidů a dlouhodobě zasytí. Zároveň obsahuje málo tuku a pouze asi 112 kalorií na 100 g. Kromě toho je považován za dobrý zdroj vitamínů a minerálů, jako je vápník, draslík a zinek.