Přeskočit na obsah

Pletené preclíky

Pletené preclíky ve třech různých variantách. Chutné slané pečivo s vepřovým masem, kuřecím masem a sýrem.

Preclík je velmi oblíbené pečivo, které se vyznačuje především svým zvláštním tvarem a lahodnou slanou chutí. Všichni je znají, všichni je milují. Pro všechny, kteří mají rádi něco netradičního, jsou dnes k dispozici plněné preclíky.

Pletené preclíky s náplní: sytá svačina

Běžný pletený preclík je klasika a vždy dobrý nápad, když stojíte v pekárně před pultem a nevíte, co si objednat. Dalším oblíbeným variantou jsou například pletené preclíky zapečené se sýrem nebo potřené máslem. Potřebujeme ještě větší rozmanitost, proto vám v následujícím textu ukážeme, jak chutné jsou plněné preclíky.

Protože jsme si nemohli vybrat jednu náplň, připravili jsme hned 3 různé. Nejprve se budeme zabývat těstem. Poté se zaměříme na náplně. Vybrali jsme mimo jiné sýrovou náplň složenou z mozzarelly, čedaru a fety. Pro milovníky drůbežího masa je tu náplň z jemně nakrájených kuřecích prsou, kukuřice, papriky a čerstvého sýra a nakonec je tu ještě varianta s vepřovým masem a barbecue omáčkou.

Tyto tři varianty plněných preclíků jsou ideální svačinkou mezi jídly. Nejlepší je je ochutnat hned v plněné podobě, protože jakmile je jednou vyzkoušíte, už nebudete chtít jíst slané pečivo jinak.

Pletené preclíky
Pletené preclíky

Plněný preclík

Doba přípravy 20 minut

Doba vaření 20 minut

Doba odležení 45 minut

Celková doba 1 hodina 25 minut

Porce 3 kusy

Ingredience

Na preclíky:

  • 500 g mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 1/4 čajové lžičky cukru
  • 1 čajová lžička jemné soli
  • 350 ml teplého mléka

Na sýrovou náplň:

  • 75 g strouhané mozzarelly
  • 75 g strouhaného čedaru
  • 90 g fety

Na kuřecí náplň:

  • 1 marinovaná kuřecí prsa, uvařená a nakrájená na kousky
  • 40 g kukuřice
  • 40 g pečeného papriky
  • 60 g čerstvého sýra
  • 1 lžíce kari
  • Sůl a pepř z mlýnku

Na vepřovou náplň:

  • 200 g marinovaného vepřového masa
  • 3 lžíce BBQ omáčky

Dále:

  • 2 lžíce jedlé sody
  • 1,5 l vody
  • hrubá sůl na posypání
Pletené preclíky
Pletené preclíky

Příprava

  • Nejprve připravte těsto na preclíky. Do mísy nasypte mouku, přidejte sušené droždí, cukr a sůl a poté přilijte mléko. Vše promíchejte a nechte těsto odpočinout pod utěrkou asi 45 minut, dokud se jeho objem nezvětší přibližně na dvojnásobek.
  • Mezitím připravte náplň smícháním příslušných ingrediencí.
  • Na pomoučeném povrchu rozdělte těsto na tři části a vytvarujte z nich oválné placky.
  • Placky rozválejte válečkem na délku asi 40 cm.
  • Na střed placky položte náplň o délce asi 15 cm. Poté těsto pevně srolujte, počínaje od rohu.
  • Konce trochu ztenčete a prodlužte a z tohoto podlouhlého válečku vytvarujte preclík tak, že konce dvakrát překřížíte a přitlačíte k oblouku.
  • V hrnci přiveďte k varu 1,5 litru vody se dvěma lžícemi jedlé sody a vařte v ní každý preclík asi 20 sekund, několikrát jej ponořte do vody.
  • Poté preclíky vyjměte pomocí pěnové lžíce a nechte je okapat, než je položíte na plech potřený olejem nebo vyložený papírem na pečení, posypte hrubou solí a pečte 20 minut při 180 °C.
  • Další preclíky budou samozřejmě potřebovat o něco méně času na pečení v již předehřáté troubě.