Hummus je orientální pasta z cizrny, která se skvěle hodí k plackám a také chutná jako omáčka nebo veganská pasta na sendviče. Prozradíme vám základní recept, chutné varianty a pokrmy s hummusem.
Hummus: základní recept
K přípravě cizrnového pyré hummus budete potřebovat jen několik ingrediencí, příprava je velmi jednoduchá a zabere jen pár minut, zejména pokud použijete cizrnu z konzervy.
Na 4 porce budete potřebovat následující ingredience:
- 2 konzervy cizrny (celkem 400 g)
- 4 lžíce tahini (sezamová pasta)
- 6 lžic olivového oleje
- 2 lžičky jemně nastrouhané organické citronové kůry
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky česneku
Pro správné dochucení:
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- trochu soli a pepře
- podle chuti petržel, chilli vločky, pálivá paprika, za’atar nebo sumac

1. Cizrnu sceďte a rozmixujte pomocí ponorného mixéru nebo sekáčku.
2. Přidejte tahini, olivový olej, citronovou šťávu a citronovou kůru, oloupané stroužky česneku a vše důkladně rozmixujte.
3. Přidejte kmín, sůl a pepř podle chuti. Podle chuti můžete přidat nasekanou petržel, chilli vločky, papriku, za’atar nebo sumak a několik kapek olivového oleje pro zpestření chuti a vzhledu.
Tipy pro přípravu
- Tahini – také nazývané tahin nebo tahina – se vyrábí z oloupaných a neoloupaných sezamových semínek. Neoloupaná varianta sezamové pasty má tmavší barvu a hořkou chuť.
- Čím méně jemné slupky z cizrny v pastě zůstane, tím bude jemnější.
- Humus lze skladovat v lednici několik dní, pasta zraje a získává ještě intenzivnější chuť.
- Namočte sušený cizrnu přes noc (asi 200 g) a vařte 20–40 minut do měkka.
- Přidání 1/2 čajové lžičky jedlé sody do vody na namáčení a vaření sušených bobů cizrny váže cukry, které mohou způsobit nadýmání, a zajišťuje obzvláště sametovou texturu humusu.
- Podávejte například s plackou nebo pitou, zeleninovými tyčinkami, falafelem nebo masem.
Chutné varianty humusu
- Humus s koriandrem a krevetami s pomerančem
- Mrkvový humus s treskou
- Čokoládový humus

Existuje originální recept na humus?
Humus je v východních zemích oblíbené meze, tedy malé jídlo, které se podává spolu s mnoha dalšími meze při různých příležitostech. Kdo však vynalezl pikantní pastu z cizrny, v jakém pořadí se mají ingredience míchat a jaké koření se do ní skutečně přidává, je dosud předmětem sporů. Vzhledem k tomu, že tahini do značné míry ovlivňuje chuť cizrnového pyré, existují i zde různé druhy a výrobci, kteří mají své příznivce. Vyzkoušejte a experimentujte s doporučenými kořeními – neexistuje totiž jediný originální recept na humus.