Přeskočit na obsah

Rumový gulhuf

Hotovo za 1 hodinu 10 minut + čas na kynutí těsta 1:20 hodiny + čas na chlazení 20 minut

Obtížnost snadné

Na porci

Energie: 283 kcal, sacharidy: 30 g, bílkoviny: 5 g, tuky: 16 g

Rumový gulhuf
Rumový gulhuf

Zvláštnosti receptu

Na 16 porcí

200 ml mléka

1 kostka čerstvého droždí (42 g)

100 g cukru

500 g mouky

1 čajová lžička soli

6 polévkových lžic rumu

3 vejce (velikost M)

250 g másla (měkkého)

2 lžíce moučkového cukru

Rumový gulhuf
Rumový gulhuf

Příprava

  1. Lehce zahřejte 200 ml mléka. 1 kostku (42 g) droždí rozdrobte, smíchejte se 100 g cukru a malým množstvím mléka, dokud nevznikne homogenní hmota. 500 g mouky, droždí, zbývající mléko, 1 čajovou lžičku soli, 6 polévkových lžic rumu a 3 vejce (velikost M) vložte do mísy. Těsto hnětejte háčkem ručního mixéru po dobu 1 minuty. Poté přidejte 250 g měkkého másla nakrájeného na kousky a hnětejte další 3–4 minuty. Zakryjte a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.
  2. Těsto v misce znovu dobře promíchejte lžící. Vložte do vymazané formy na bábovku (objem 3 l). Zakryjte a nechte ještě 20 minut kynout.
  3. Pečte v horké troubě při 180 stupních (konvekční trouba 160 stupňů) v dolní třetině trouby 45 minut. Nechte 10 minut ve formě, pak vyklopte na mřížku a nechte trochu vychladnout. Podávejte posypané 2 lžícemi moučkového cukru.