Přeskočit na obsah

Citronový koláč s zázvorem

Citronový koláč s zázvorem

Tento koláč s citrusovou vůní a pikantním zázvorem bude ozdobou vašeho stolu.

Hotovo za 40 minut plus doba chlazení

Obtížnost snadné

Citronový koláč s zázvorem
Citronový koláč

Ingredience

Na 10 kusů

200 g másla (měkkého)

200 g cukru

4 lžičky organické citronové kůry (jemně nastrouhané)

Sůl

4 organická vejce (velikost M)

300 g mouky

2 lžičky prášku do pečiva

8 lžic mléka

40 g zázvoru (čerstvého)

100 ml citronové šťávy

3 lžíce medu

2 lžíce moučkového cukru

Citronový koláč s zázvorem
Citronový koláč

Příprava

  1. Předehřejte troubu na 220 stupňů (horkovzdušnou troubu na 200 stupňů). Máslo, cukr, citronovou kůru a 1 špetku soli šlehejte mixérem nejméně 5 minut, dokud nevznikne pěna. Postupně přidávejte vejce a míchejte po dobu 1/2 minuty. Smíchejte mouku a prášek do pečiva a postupně je spolu s mlékem rychle vmíchejte do šlehaných vajec.
  2. Formu na dort (o objemu 1 l) vymastěte máslem. Nalijte těsto do formy na dort. Pečte v horké troubě na roštu, nejlépe při horním/spodním ohřevu, v dolní třetině trouby asi 40 minut.
  3. Mezitím očistěte zázvor a nakrájejte ho na velké plátky. Smíchejte ho s citronovou šťávou, medem a moučkovým cukrem v hrnci a přiveďte k varu. Odstavte z plotny a nechte asi 30 minut odstát.
  4. Vyjměte dort z trouby a nechte ho trochu vychladnout. Vyjměte ho z formy a několikrát propíchněte dřevěnou špejlí. Dort polijte sirupem a nechte ho trochu vsáknout.