Rostlina známá svou charakteristickou kyselou chutí je oblíbenou přísadou polské kuchyně. Přestože je bohatá na vitamíny C, A a E a také na mikroelementy, její nadměrná konzumace může vést k vážným zdravotním problémům.
Šťovík a zdraví ledvin
- Šťovík obecný je oblíbenou přísadou do kuchyně.
- Rostlina známá svou kyselou chutí je bohatá na živiny.
- Šťovík v nadměrném množství může vést k vážným zdravotním problémům.
V České republice je šťovík obecný (Rumex acetosa) rostlinou známou již několik desítek let. Již naši předkové využívali tento cenný zdroj vlákniny, bílkovin, hořčíku, sodíku a železa různými způsoby. V současné době nachází šťovík uplatnění především v kuchyni.
Šťovík obecný v kuchyni Poláků
Jeho charakteristická kyselá chuť přiměje mnoho lidí přidávat tuto ingredienci do polévek, salátů nebo omáček. V další části článku se dozvíte, jak může šťovík obecný ovlivnit náš organismus. Je skutečně prospěšný pro zdraví?
Šťovík, navzdory své nízké kalorické hodnotě (asi 21 kcal na 100 g), je mimořádně dobrým zdrojem vitamínů (hlavně C, A a E), makro- a mikroelementů, jak uvádí magistra farmacie Izabela Osredka. Navzdory tomu může tato zelenina s mnoha živinami, konzumovaná v nadměrném množství, mít vážné vedlejší účinky.
Šťovík a zdraví ledvin
Ačkoli se šťovík spojuje především s chutnou, osvěžující šťovíkovou polévkou a je považován za skutečnou vitamínovou bombu, jeho nadměrná konzumace může mít negativní dopady na zdraví. Hlavním „viníkem“ v tomto kontextu je šťavelová kyselina, která může mít formu takzvaných šťavelových kamenů.
To vede k tvorbě šťavelových usazenin v ledvinách a močových cestách, které poškozují tkáně močového systému, způsobují silnou bolest a zánět, uvádí výše citovaný zdroj.
Stojí za zmínku, že šťovík kyselý kyselinu šťavelovou obsahuje nejen šťovík, ale také špenát, rebarbora, mangold a čajové lístky. Proto by všechny výše uvedené produkty měly být konzumovány s opatrností a v kombinaci s produkty bohatými na vápník.