Předkrm vypadá, jako by někdo omylem naložil maso na špízy do karamelu. Není to však ani maso, ani karamel, i když to tak vypadá. Čurčhela láká na trzích ve velkých městech, ale pro mnohé zůstává neznámá. Kdo ji však ochutná, zamiluje se do ní na první kousnutí. Příprava je jednodušší, než si všichni myslí. Je však třeba trochu trpělivosti.
V tomto článku:
- Co je to churchela?
- Jak připravit gruzínskou pochoutku?
- Recept na gruzínské vlašské ořechy
Vlašské ořechy v čokoládě, medu nebo karamelu jsou dobře známou pochoutkou pro malé i velké mlsouny, ale v této variantě je ochutnalo jen málo lidí. Neobvyklé tyčinky jsou trochu táhlé, jako iris, a zároveň křupavé díky ořechům. Přitom nejsou vůbec tak sladké, jak si myslíte. Nikde se neprodávají – snad jen na jarmarcích a slavnostních trzích.
Co je čurčhela?
Čurčhela jsou gruzínské sladkosti. Vlašské ořechy se navléknou na nit a vytvoří se z nich „náhrdelníky“, které se poté ponoří do hustého „pudinku“ z hroznové šťávy. Místo vlašských ořechů lze použít i jiné druhy, včetně lesních, ale čurčhela se připravuje také z mandlí a směsi různých ořechů. Pro začátek je nejjednodušší vybrat velké ořechy. Tento sladký dezert najdete nejen v Gruzii, ale i v jiných postsovětských zemích.
Jak připravit gruzínskou pochoutku?
Pokud máte doma hroznový džus (nejlépe tmavý), pšeničnou mouku, jehlu s nití a vlašské ořechy, máte doma všechny ingredience potřebné k přípravě churchely. Také je dobré mít trochu papíru na pečení. Hroznový džus lze snadno připravit z čerstvých bobulí, než se pustíte do přípravy receptu. Stačí rozdrcení 1 kg tmavých hroznů, odcedit slupky a pecičky přes husté síto a/nebo gázu a poté dolít vodou do objemu 1 litru.
Tento džus vaříme na mírném ohni s přídavkem mouky do pudinkové konzistence, odpařujeme do konzistence karamelu a namáčíme do něj ořechy navlečené na nit. Hmota by neměla být příliš hustá — měla by mít barvu a konzistenci smetany z plechovky. Pokud bude příliš hustá, lze ji zředit malým množstvím horké vody.
Výsledné sladké „špízy“ musí vychladnout, vyschnout a ztuhnout. Pověste je na noc například nad digestoř v kuchyni a podložte je kusem papíru na pečení, aby hmota nekvapkala přímo na pracovní desku.
Recept na vlašské ořechy po gruzínsku
Ingredience
- 1 l čerstvého hroznového džusu
- 7 plochých lžic pšeničné mouky
- 2 sklenice vlašských ořechů (nejlépe čtvrtin a polovin)
Způsob přípravy:
- Navlékněte nit do jehly tak, aby byla dlouhá asi 20 cm, a uvažte uzlík. Navlékněte ořechy do poloviny délky, odstřihněte nit od jehly a uvažte uzlík. Mělo by zůstat volné místo, za které budete churchelu zavěšovat. Opakujte tento postup, dokud nedojdou ořechy.
- Připravte hmotu: odlijte 1 sklenici šťávy a důkladně ji promíchejte s moukou – nesmí v ní být hrudky. Zbylý džus přiveďte k varu v hrnci se širokým a silným dnem. Přidejte džus s moukou, promíchejte, znovu přiveďte k varu a snižte teplotu na minimum (hmota by se měla zahřívat, mírně bublat a vařit, ale nevařit). Pravidelně míchejte.
- Po 1 hodině by hmota měla získat konzistenci a barvu lepkavé irisové karamely – namočte do ní provázky s ořechy.
- Zavěste provázky s vlašskými ořechy na volném místě, podložte je kusem papíru na pečení, aby z nich mohla odtékat zbytková sladká hmota. Nejlepší je nechat sušit 24 hodin – za tu dobu hmota ztuhne, ale měla by zůstat měkká.
- Zatáhněte za nit a vytáhněte ji, nakrájejte čurčhelu na kousky.
Pochoutku můžete skladovat v hermeticky uzavřené nádobě.