Podzim je ideální čas na přípravu bigosu. V tomto ročním období je již k dispozici chutné kysané zelí a obecně se objevuje chuť na vydatnější jídla. Můj podzimní bigos se vyznačuje také jedinečným doplňkem.
Já a moje rodina bigos velmi milujeme. Je to již taková rodinná tradice, že se toto jídlo objevuje při různých oslavách. Často ho však připravuji i bez zvláštního důvodu, prostě proto, že na něj mám chuť. Ráda vařím bigos, když jsou k dispozici voňavé plody, které skvěle podtrhují chuť kysaného zelí.
Má se do bigosu přidávat čerstvé zelí?
Základem bigosu je kysané zelí. Právě ono dodává pokrmu charakteristickou kyselou chuť. Existují však recepty, které předpokládají přidání čerstvého syrového zelí do bigosu. Jeho přidání není povinné, ale často je prospěšné. To se děje v případě, že je kyselá zelí velmi kyselá. Sladká zelí dělá bigos jemnější na chuť. Zda přidat syrovou bílou zelí do bigosu tedy záleží na kyselosti kyselé zelí a na vašich chuťových preferencích.
Jak připravit podzimní bigos?
Podzimní bigos podle mého receptu má výraznou chuť. Nemá však silnou kyselou příchuť, ale dobře vyváženou chuť. To díky tomu, že do bigosu přidávám trochu syrového zelí a také čerstvé švestky. Nejvhodnější jsou maďarské švestky, které jsou dobře vyzrálé a masité. Kromě sladkosti dodávají pokrmu také zajímavou konzistenci.
Recept: Podzimní bigos
Bigos s přidanými čerstvými švestkami
Ingredience
- 1,5 kg kysaného zelí
- 500 g čerstvého zelí
- 700 g vepřového masa (např. plec, krk)
- 300 g hovězího masa (např. hrudí)
- 200 g tenké klobásy (např. podwawelska, śląska)
- 2 velké cibule
- 2 stroužky česneku
- 2-3 lžíce sádla nebo oleje
- 6-8 čerstvých švestek
- 2 bobkové listy
- 4-5 hřebíčků
- 1 čajová lžička majoránky
- 1 čajová lžička kmínu
- sůl, pepř
Způsob přípravy
Příprava ingrediencí.Kvašenou kapustu lehce vymačkejte, aby se zbavila přebytečné šťávy. Čerstvou kapustu nakrájejte na jemné proužky. Maso nakrájejte na kostky a osmažte na sádle do zlatova. Klobásu nakrájejte na půlkruhy a také osmažte.
Příprava bigosu. Ve velkém hrnci osmažte nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte osmažené maso a klobásu, promíchejte. Přidejte nakládané a čerstvé zelí, zalijte horkou vodou. Přidejte koření, přiveďte k varu. Bigos duste na mírném ohni pod pokličkou asi 1,5 hodiny, dokud maso a zelí nezměknou.
Přidejte švestky. Švestky umyjte, odstraňte pecky a nakrájejte na kousky. Přidejte do bigosu a vařte ještě asi 30 minut na mírném ohni, dokud bigos nezíská vyváženou chuť. Dochuťte solí a pepřem.
Čím ještě lze bigos dochutit?
Do bigosu lze přidat i další ingredience, které jeho chuť skvěle vyváží. Dobře se hodí i jiné podzimní ovoce, jako jsou jablka a hrušky. Je lepší vybírat sladké odrůdy a přidávat maximálně jedno ovoce. Kromě toho můžete do bigosu přidat například rozinky, sušené švestky, meruňky a dokonce i fíky. Zajímavé je, že kyselou chuť tohoto jídla skvěle zjemňujerajčatový koncentrát, i když je také kyselý. Stačí přidat 1-2 lžíce na konci vaření.