Přeskočit na obsah

Mnohé baví název této houby. Ale málokdo ví, že právě z ní se vaří nejlepší polévka.

Houba Cortinarius caperatus není na seznamu houbařů, mnozí ji při sběru zcela neoprávněně přehlížejí. Je však třeba jí dát šanci, protože okouzlí svou chutí a podmaní chuťové buňky všech milovníků lesních vůní.

Obyčejný pláštěnka roste hojně v lesích.

Obyčejný pláštěnka (Cortinarius caperatus) se donedávna nazýval čepičkovitý, místní obyvatelé mu také říkají turk, čepice nebo němka. Jedná se o houbu, která se vyskytuje široce a je poměrně snadno identifikovatelná, proto může zaujmout i méně zkušené houbaře. Při sběru hub stojí za to mu věnovat pozornost, protože se výborně hodí k přípravě pokrmů.

Jak vypadá pláštěnka?

Pláštěnku není těžké rozpoznat a její charakteristický vzhled ji odlišuje od jiných druhů. Klobouk má obvykle žlutohnědou až šedohnědou barvu a jeho povrch je silně vrásčitý, připomínající zvrásněnou kůži. Průměr klobouku se pohybuje od 5 do 15 cm. Pamatujte, že sbírat je třeba pouze mladé, zdravé exempláře.

Mnohé baví název této houby. Ale málokdo ví, že právě z ní se vaří nejlepší polévka.

Klíčovým rozlišovacím znakem je vláknitá blána, tj. jemná bílá membrána, která u mladých hub spojuje klobouk s nohou. Jak houba roste, blána se roztrhne a na noze vytvoří prstenec, jehož zbytky visí ve formě proužků. Lamelky pod kloboukem jsou zpočátku světlé, s věkem získávají rezavě hnědou barvu. Třeň je světlý, krémový, válcovitý.

Houba roste v jehličnatých lesích, často pod borovicemi a smrky, ale také ve smíšených lesích, kde se vyskytují břízy. Nejčastěji se vyskytuje na písčitých půdách a v blízkosti mechu. Objevuje se od července do října, ale vrchol sezóny je obvykle na podzim. Pokud najdete jeden exemplář, podívejte se pozorně kolem, protože plátkovité houby často rostou ve skupinách.

Palatník v kuchyni

Palatník obecný je houba s jemnou, lehce ořechovou chutí a příjemnou lesní vůní. Jeho dužina je jemná, ale pevná, což ho činí ideálním pro sušení, nakládání, dušení a smažení. Mnozí znalci však tvrdí, že právě z palacinky se vaří nejlepší houbová polévka. Má jemnou, ale výraznou chuť a polévka získá krásnou hnědou barvu.

Recept na voňavou polévku z palacinky

Mnohé baví název této houby. Ale málokdo ví, že právě z ní se vaří nejlepší polévka.

Ingredience:

  • 500 g čerstvých palacinek,
  • 2 mrkve,
  • 1 petržel,
  • kousek celeru,
  • 1 cibule,
  • 2-3 brambory,
  • 1,5 litru vývaru,
  • 2 lžíce smetany 30 %,
  • 1 lžíce másla,
  • 1 lžíce nasekané petržele,
  • sůl, pepř, bobkový list a majoránka.

Způsob přípravy:

  1. Houby důkladně očistěte a nakrájejte na plátky.
  2. V hrnci rozehřejte máslo a osmažte na něm nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájené houby a duste, dokud nezměknou.
  3. Přilijte vývar, přidejte bobkový list a bobkový pepř. Přiveďte k varu.
  4. Přidejte nakrájenou mrkev, petržel, celer a brambory. Vařte na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne.
  5. Polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  6. Na závěr zahustěte smetanou, do které přidáte několik lžic horké polévky, a poté vše nalijte do hrnce. Důkladně promíchejte.
  7. Před podáváním polévku posypte čerstvou petrželkou. Můžete podávat s krutony nebo smetanou.

Chutná a velmi zdravá houba. Mnozí ji obcházejí, protože ještě nedávno byla chráněná.

Pravidla sběru hub

Pamatujte na nejdůležitější pravidla bezpečného sběru hub. Sbírejte pouze houby, které dobře znáte, nebo se raději poraďte s odborníkem na houby. Nevytrhávejte, nepoškozujte houby a lesní podrost. Vyhněte se sběru velmi malých nebo mladých hub, které je obtížné identifikovat.

Pokud máte jakékoli pochybnosti, obraťte se na nejbližší stanici hygienické a epidemiologické pomoci. Pamatujte, že houby nesmí být podávány malým dětem.

Nepřijímejte rady od náhodně potkaných houbařů a vyhněte se nákupu hub z neznámých zdrojů. A co je nejdůležitější, nikdy se nepokoušejte určovat houby podle chuti – může to být nebezpečné pro zdraví nebo život.