Přeskočit na obsah

Jablečný koláč je ještě nic! Křupavé rohlíčky připravím během chvilky a všichni je milují.

Tento rychlý snack ohromí svou jednoduchostí a chutí. Je tak dobrý, že ostatní sladkosti se vedle něj mohou „schovat“. Navíc příprava této pochoutky nezabere více než 20 minut.

Když mám chuť na „něco sladkého“, neběžím do obchodu pro sušenky, tyčinky nebo jiné podobné produkty. Vezmu recept, který mě v takových situacích vždy zachrání, a to křupavé rohlíčky. Jsou chutnější než mnoho jablečných koláčů a přitom vyžadují mnohem méně úsilí. Pět minut práce, pak několik minut v troubě a na stůl se dostanou chutné předkrmy, za které by se nemusela stydět ani ta nejlepší cukrárna. Zamilujete si je od prvního sousta.

Jablečný koláč je ještě nic! Křupavé rohlíčky připravím během chvilky a všichni je milují.

Jak připravit křupavé rohlíčky?

K přípravě tohoto neuvěřitelně chutného předkrmu potřebujete jen několik ingrediencí. Stačí umýt jablka, oloupat je a nakrájet na plátky o tloušťce jednoho centimetru. Poté je třeba ovoce zabalit do listového těsta, potřít rozšlehaným vejcem, posypat cukrem s skořicí a péct asi 12 minut v troubě předehřáté na 220 stupňů. Pokud nechcete variantu s cukrem, můžete upečené rolády polévat malým množstvím polevy, například citronové. Takovou polevu lze snadno připravit doma. Stačí smíchat moučkový cukr s vodou a citronovou šťávou.

Recept: Křupavé rohlíčky

Jedná se o chutnou a velmi jednoduchou pochoutku.

Ingredience

  • 275 g listového těsta
  • 4 jablka
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • hnědý cukr

Dále:

  • 1 vejce

Způsob přípravy

  1. Příprava ingrediencí. Jablka umyjte a oloupejte. Odstraňte z nich jádřince. Nakrájejte ovoce na plátky o tloušťce jednoho centimetru. Z každého plátku vyřízněte střed. Listové těsto rozdělte na proužky o šířce asi 2 centimetry.
  2. Zabalené jablka. Posypte jablečné plátky skořicí. Poté plátky zabalte do proužků listového těsta a provlékněte je dříve vyříznutým „otvorem“. Tento postup opakujte u každého plátku. Hotové plátky posypte hnědým cukrem
  3. Pečení sušenek. Předehřejte troubu na 220 stupňů. Rozšlehejte vejce v misce. Potřete jím každý kousek jablka zabalený do listového těsta. K tomu použijte štěteček. Poté položte zabalená jablka na plech vyložený papírem na pečení. Pečte asi 12 minut.

Jablečný koláč je ještě nic! Křupavé rohlíčky připravím během chvilky a všichni je milují.

Tip: Pokud chcete, můžete použít jablka se slupkou. Nezapomeňte je důkladně umýt.

Proč zařadit jablka do jídelníčku?

Jablka jsou cenným zdrojem antioxidantů, které mají mimořádně pozitivní vliv na celý organismus. Zmírňují záněty, zpomalují procesy stárnutí a snižují riziko oxidačního stresu. Snižují hladinu „špatného cholesterolu“. Stabilizují koncentraci glukózy v krvi. Hrají tak důležitou roli v prevenci různých onemocnění, jako je cukrovka, ateroskleróza, infarkt myokardu nebo mozková mrtvice. Stojí za zmínku, že jablka také obsahují značné množství vlákniny, která sytí, zároveň zlepšuje trávení a reguluje rytmus stolice. Je také živnou půdou pro „dobré“ bakterie obývající střeva, díky čemuž pozitivně ovlivňuje stav mikrobioty a posiluje imunitu.