Přeskočit na obsah

Na konci vaření přidám 1 kostku. Tomatová omáčka je pak chutnější a sametovější.

Italská kuchyně je plná jednoduchých triků, které promění běžná jídla v malá umělecká díla. Někdy stačí špetka dobré soli, jindy čerstvá bazalka a někdy… no, to je překvapení. Protože tato ingredience se na první pohled k rajčatové omáčce vůbec nehodí.

Neexistuje jiná tak univerzální ingredience jako rajčatová omáčka. Italové ji považují za téměř základ své kuchyně, najdete ji v těstovinách, na pizze, v zapékaných pokrmech a dokonce i jako základ pro polévky nebo dušené maso. Kdo ji však alespoň jednou zkusil připravit doma, ví, že ne vždy se to podaří dokonale. Někdy je příliš kyselá, jindy bez chuti a někdy jí chybí ta hloubka, kterou známe z restaurací. A tady přichází na pomoc trik s čokoládou. Přidejte ji a stane se zázrak. Tomatová omáčka s čokoládou je zcela jiná dimenze chuti. Je to hloubka, které nelze odolat.

Na konci vaření přidám 1 kostku. Tomatová omáčka je pak chutnější a sametovější.

Odkud Italové vzali nápad na rajčatovou omáčku s čokoládou?

Přidávání čokolády do suchých pokrmů má dlouhou tradici – stačí se podívat na mexickou kuchyni a slavné mole poblano, tedy hustou omáčku z kakaa a chilli, která se podává k masu. V Evropě se tento zvyk uchytil v jemnější verzi. Italové začali obohacovat rajčatové omáčky malým množstvím hořké čokolády. Kostka dobré kvality (minimálně 70 % kakaa) nezmění omáčku na dezert, ale dodá jí jemnou hořkost, která přebije kyselost rajčat a omáčku zjemní, zvelebí a dodá jí neobvyklou vůni.

Jak připravit rajčatovou omáčku s čokoládou?

Ingredience:

  • 800 g konzervovaných rajčat,
  • cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 3 lžíce olivového oleje,
  • čajová lžička sušeného oregana,
  • čajová lžička sušené bazalky,
  • bobkový list,
  • 10 g hořké čokolády (1 kostka, minimálně 70 % kakaa),
  • sůl a pepř podle chuti.

Způsob přípravy:

  1. Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte na jemno.
  2. Na pánvi rozehřejte olivový olej, osmažte cibuli a česnek do sklovata.
  3. Přidejte konzervované rajčata spolu se šťávou, nasypte oregano, bazalku a vložte bobkový list.
  4. Vařte vše na mírném ohni po dobu 40 minut a občas promíchejte.
  5. Vyjměte bobkový list, přidejte kostku hořké čokolády a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
  6. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.

Na konci vaření přidám 1 kostku. Tomatová omáčka je pak chutnější a sametovější.

S čím podávat takovou omáčku?

Rajčatová omáčka s čokoládou je opravdový kulinářský trumf. Samozřejmě se skvěle hodí ke klasickým špagetám, ale možností je mnohem více:

  • Pizza – místo standardní passaty potřete základ touto omáčkou a rozdíl pocítíte hned od prvního sousta.
  • Kuře dušené v rajčatové omáčce – maso je šťavnaté a voňavé, skvěle se hodí k rýži nebo k plátku čerstvého chleba.
  • Pečené lilky nebo cukety – zelenina přelité omáčkou a sýrem, zapečené v troubě – to je vegetariánská pochoutka.
  • Krémová polévka – přidání několika lžic do dýňové nebo paprikové polévky obohatí její chuť a dodá jí zcela nový charakter.
  • Knedlíky nebo bramborové noky – místo obvyklého másla s strouhankou je zkuste polévat touto jedinečnou omáčkou.