Přeskočit na obsah

Rychlý, pikantní thajský salát s hovězím masem: recept na 15 minut

Thajská kuchyně je mistrem v kombinování protikladných chutí, stačí si vzpomenout na slané, pikantní, kyselé nebo sladké chutě. Inspirováni touto skutečností vás nyní zasvětíme do tajemství receptu na pikantní salát s hovězím masem.

Thajský salát s hovězím masem je velmi oblíbené jídlo, které se těší velké oblibě i v autentických restauracích. Hovězí maso se obvykle připravuje na grilu, ale tentokrát vám prozradíme tajemství speciální marinády, díky které bude jídlo ještě jemnější.

Kromě kvalitního hovězího masa obsahuje mnoho čerstvých bylinek, máty a koriandru a je obohaceno o chilli a sójovou omáčku, nemluvě o česneku a zázvoru. Samotný salát se připravuje opravdu za 15 minut, čas je třeba věnovat pouze marinování.

Rychlý, pikantní thajský salát s hovězím masem: recept na 15 minut
thajský salát

Thajský salát s hovězím masem

Ingredience -+ na osobu

  • 1,5 lžíce limetkové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 2 čajové lžičky sezamového oleje
  • 1 čajová lžička sójové omáčky
  • 2 čajové lžičky čerstvého zázvoru
  • 700 g hovězího steaku
  • 200 g cherry rajčat
  • 1 okurka
  • 1 červená cibule
  • 2 červené chilli papričky
  • 1 svazek máty
  • 1 svazek koriandru
  • 1 svazek bazalky
  • 60 g arašídů
  • Doba přípravy: 10 minut
  • Doba vaření: 15 minut
  • Doba marinování: 2 hodiny

Příprava

Připravte marinádu na maso.

Ve velké míse smíchejte limetkovou šťávu, přidejte česnek, rybí omáčku, sezamové olej, sójovou omáčku, zázvor a nakonec třtinový cukr. Důkladně promíchejte.

4 kusy hovězího masa vložte do misky, do které se pohodlně vejdou.

Polijte polovinou právě připraveného marinády, přikryjte maso fólií a vložte do lednice na 2 hodiny.

Rozpalte gril nebo grilovací pánev a maso opékejte na silném ohni po dobu 2–3 minut z každé strany.

Maso přeneste na talíř, přikryjte fólií a nechte 10 minut odpočinout.

Zeleninu umyjte a osušte.

Rajčata nakrájejte na poloviny nebo na čtvrtiny, okurky na kolečka a cibuli na kroužky.

Z chilli papriček odstraňte semínka a nakrájejte je na proužky nebo kousky podle libosti.

Rychlý, pikantní thajský salát s hovězím masem: recept na 15 minut
thajský salát

Čerstvé bylinky umyjte a osušte na papírovém ubrousku.

Arašídy opražte a nakrájejte na velmi jemné kousky.

Steak nakrájejte na tenké plátky.

Poté vložte zeleninu do salátové mísy, přidejte bylinky, posypte nasekanými ořechy a přidejte nakrájené hovězí maso.

Na závěr přelijte druhou polovinou zálivky a můžete podávat.